- 4h:15m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová panenka
|
700 g |
Marináda | |
sůl hrubá
|
200 g |
cukr třtinový
|
100 g |
bylinky čerstvé směs
|
2 hrsti |
kořenicí směs grilovací koření
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Smíchat sůl, cukr, bylinkyPolovinu solné směsi dáme na utěrku,maso obalime ve zbytku bylinek a v koření. Takto obalené maso položíme na připravené solné lůžko a zasypeme zbytkem solné směsi, pořádně zabalime a stahneme provázkem a takto připravený balíček dáme do uzavíratelné plastové dózy a dáme na týden do lednice a každý den obracíme.
-
Po týdnu vyndame, oskrabeme sůl, pořádně ji odrbene a maso vysusime kuchyňskou papírovou utěrkou, poté maso zahájíme do čistého platynka a stahneme provázkem a zavesime sušit na 2 týdny ve větrané místnosti o teplotě 15-18C
Makronutrienty
37%
50%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 547 kJ | 948 kJ |
Kalorická hodnota | 131 kcal | 227 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,3 g
9,38 g |
17,8 g
16,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,03 SVJ | 1,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,77 g
1,32 g |
6,54 g
2,28 g |
Bílkoviny | 13,9 g | 24,2 g |
Sůl | 19,7 g | 34,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů