Tofu ptáčka si zamilují i odpůrci bílého tofu, neboť se v syté kořeněné omáčce změní k nepoznání. Není uho jako uho.
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Tofu | |
---|---|
200 g |
200 g |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 lžičky |
3 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
10 g |
10 g |
5 kusů |
5 kusů |
Postup přípravy
-
Na rozpálený olej dáme cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme za stálého míchání až skoro dohněda (to je důležité pro konečnou chuť). Tofu nakrájíme na kostičky a dáme do misky, pokapeme trochou sojové omáčky (příp. posypeme i trochou černé soli pro vajíčkové aroma) přidáme do hrnce, opepříme a mícháme pár minut. Přidáme 3 lžičky gulášového koření (podle množství lze více) a lžičku pálivé papriky. Za stálého míchání ještě trochu osmažíme, aby tofu nasáklo chuť koření.
-
Po chvíli zalijeme vodou (ne příliš, raději doléváme postupně podle potřeby), vhodíme kostku bujónu a vaříme 10 minut. Přidáme 1-2 lžičky plnotučné hořčice, zahustíme tmavou jíškou (nebo si opražíme lžici mouky na oleji), nakrájíme kyselé okurky (přepůlené kroužky), vložíme do omáčky a ještě chvíli povaříme. Na závěr ochutnáme a pokud jídlo není dostatečně pikantní, tak dochutíme kořením.
Podáváme s dlouhorznnou rýží uvařenou v osolené vodě s půl lžičkou kurkumy a hřebíčkem.
Makronutrienty
42%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 315 kJ | 879 kJ |
Kalorická hodnota | 75,2 kcal | 210 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,85 g
3,82 g |
19,1 g
10,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,685 SVJ | 1,91 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,61 g
0,781 g |
18,5 g
2,18 g |
Bílkoviny | 2,94 g | 8,21 g |
Sůl | 0,572 g | 1,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů