- 1h
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka pšeničná
|
200 g |
polohrubá mouka špaldová
|
150 g |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
včelí med
|
1 lžíce |
olej řepkový
|
100 ml |
droždí kostka
|
21 g |
voda
|
50 ml |
pivo světlé
|
100 ml |
Náplň | |
zakysaná smetana
|
3 lžíce |
šunka krůtí
|
200 g |
kukuřice sterilovaná
|
200 g |
rajčata
|
100 g |
oregano, dobromysl sušená
|
1 špetka |
sůl
|
1 lžička |
sýr ementálský
|
200 g |
Postup přípravy
-
200g polohrubej múky a 150g hladkej špaldovej múky preosejeme, pridáme 1ČL soli, 1 menšie vajce, 1 PL medu,1 dcl oleja. Všetko spolu premiešame a pridáme 1/2 kocky droždia, ktoré rozmiešame v 0,5dcl vlažnej vody. Pridávame hneď, nenechávame kysnúť kvások. Na záver postupne pridáme 1dcl piva. Ručne vypracujeme vláčne lepivé cesto, ktoré hneď prenesieme do plechu, ktorý sme predtým potreli olejom. Olejom si potrieme aj ruky, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo. Cesto ťaháme ručne na veľkosť plechu, ale môžme si pomôcť aj valčekom.
-
Cesto potrieme kyslou smotanou, podľa chuti jemne osolíme a pridáme ingrediencie podľa chuti - šunka, kukurica, slaninka, čerstvé paradajky, oregano a navrch nahrubo nastrúhaný syr. Okraje cesta potrieme mlieko
-
Pečieme 17 minút na 250 stupňov.
Tesne pred záverom pečenia pridáme čerstvé lístky bazalky.
Makronutrienty
43%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 255 kJ | 6 150 kJ |
Kalorická hodnota | 300 kcal | 1 470 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,5 g
1,26 g |
110 g
6,16 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,25 SVJ | 11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,9 g
4,1 g |
97,7 g
20,1 g |
Bílkoviny | 10,2 g | 49,9 g |
Sůl | 1,08 g | 5,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů