Shakshuka nadchne i muže

Hana Štipák

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Shakshuka nadchne i muže

Shakshuka (čti šakšuka), pokrm typický pro severní Afriku, který s radostí vaří i v Izraeli. Mě k jejímu vyzkoušení přivedla touha, že to je jídlo z jedné pánve, kde je velké množství zeleniny a oblíbených vajíček. Navíc je to přesně to jídlo, které potřebuješ během dne, když nemáš čas nebo náladu vyvařovat.

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji osmahni na drobno nakrájenou cibulku. Mezitím si na menší kostky nakrájej papriky, lilek, cuketu a rajčata (pokud použiješ čerstvá).

  2. Podle chuti ještě dosol nebo přidej na koření. Nakonec přidej propasírovaný česnek. Promíchej a udělej do Shakshuky pět otvorů, kam vyklepneš vajíčka. Přiklop pokličkou a nechej pět minut bublat. Nakrájej koriandr a pažitku.

  3. Shakshuka je vynikající, když ji zapečeš na horním grilu v troubě. Proto si na začátku rozehřej v troubě horní gril na 100 stupňů.

  4. Nakonec přidej sýr a dej do trouby na cca 3 – 4 minutky. Pokud nechceš zapékat v troubě, nechej pod pokličkou zhruba 10 minut, dokud se vajíčka neudělají.

  5. Podávej posypané pažitkou a koriandrem. Teď už potřebuješ jenom lžíci

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte