A je to tu…od rána pohádky, koledy a šrumec v kuchyni! Bramborovej salát hotovej, řízky naklepaný, nasolený, pokapaný olejem, odpočívající v lednici! No a vůně rybí polévky s máslovou zeleninou a jíškou už prostoupila taky celej byt! Přesně tak, jak jí dělávala moje prababička z Malý Strany ♥ Tady je recepis
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
kapr filet
+hlava
|
1 kus |
kapr, mlíčí
|
200 g |
kapr, jikry
|
200 g |
mrkev
|
2 kusy |
petržel kořenová
|
2 kusy |
celer
|
0,25 kusu |
cibule
|
1 kus |
nové koření
|
4 kuličky |
pepř černý celý
|
4 kuličky |
bobkový list celý sušený
|
2 kusy |
muškátový ořech mletý
|
1 špetka |
máslo
|
4 lžíce |
hladká mouka pšeničná
|
3 lžíce |
rohlíky
|
2 kusy |
sůl
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru. Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, plamen stlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni. Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla. Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry. Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku.
-
Hotový vývar scedíme přes jemné síto, schladíme a sebereme tuk, který vyhodíme. Maso z hlavy a filetu obereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou. Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle
Makronutrienty
45%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 483 kJ | 1 028 kJ |
Kalorická hodnota | 116 kcal | 246 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
1,5 g |
23,4 g
3,18 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 2,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,33 g
1,71 g |
9,21 g
3,63 g |
Bílkoviny | 9,19 g | 19,5 g |
Sůl | 1,27 g | 2,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů