Když má člověk „velký voči“, nakoupí si v akci mascarpone a za čas v půlce týdne zjistí, že u posledního kelímku dochází záruka, nezbývá, než překonat svoji lenost, zachovat se jako správná hospodyňka a postavit se k tomu čelem. Naštěstí to byla rychlovka. Za 45 minut hotovo i s pečením.
- 4h:15m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto: | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
6 kusů |
cukr krupice
|
140 g |
hladká mouka pšeničná
|
100 g |
Krém: | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
250 g |
tvaroh měkký polotučný
|
250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
cukr moučka
|
2 lžíce |
ztužovač šlehačky
|
15 g |
Navíc: | |
káva silná, hotový nápoj
|
1 hrnek |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
piškoty cukrářské, dlouhé
|
120 g |
cukrářské zdobení, kousky čokolády
|
50 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cukr ušleháme se žloutky do pěny, z bílků vyšleháme sníh a střídavě s moukou přimícháme do žloutkové pěny.
-
Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 7-10 minut. Roláda musí zůstat světlejší, aby nebyla přesušená. Nezamotáváme, necháme volně vychladnout. Potom sundáme papír.Než vychladne piškot, uvaříme silnou rozpustnou kávu a nalijeme do ní podle chuti rum.
-
Mascarpone, šlehačku, tvaroh a ztužovač šlehačky ušleháme najednou do tužšího krému. Přisladíme podle chuti.
-
Na vychladlý piškot natřeme vrstvu krému, asi třetinu necháme stranou na ozdobu. Po délce k jedné straně položíme 3 piškoty namočené v kávě s rumem. Roládu trochu zavineme a položíme další tři piškoty. Opět trochu zavineme a položíme poslední piškoty. Zavineme zbytek rolády. Roládu posypeme přes sítko práškovým kakaem. Zbylý krém dáme do sáčku s cukrářskou špičkou a nastříkáme na roládu. Ozdobíme čokoládou, případně jiným zdobením.
Makronutrienty
53%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 983 kJ | 1 724 kJ |
Kalorická hodnota | 235 kcal | 412 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,8 g
13,6 g |
38,2 g
23,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,18 SVJ | 3,82 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,5 g
8,06 g |
23,7 g
14,1 g |
Bílkoviny | 6,22 g | 10,9 g |
Sůl | 0,133 g | 0,233 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů