Protoze se snazim mlecne vyrobky omezovat, pouzivam mandlove mleko. Pudink lze ale samozrejme udelat i z mleka klasickeho, v tom pripade jen doporucim snizit davku zelatiny, protoze vajecne zloutky v normalnim mlece vice zhoustnou.
- 1h
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 200 ml |
200 ml |
3 kusy |
3 kusy |
3 g |
3 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Pudink | |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 500 ml |
500 ml |
5 g |
5 g |
1 ml |
1 ml |
10 kusů |
10 kusů |
4 lžičky |
4 lžičky |
Postup přípravy
-
V mise smichejte mlete mandle, sladidlo, koreni a mandlove mleko. Zlehka primichejte snih z vajecnych bilku. Smes nalijte do ctyr vymazanych dortovych formicek na peceni o prumeru cca 10 cm a pecte na 180 °C po dobu 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte ve formickach vychladnout.
-
Mezitim si pripravte pudink. Odeberte 1/2 hrnku mandloveho mleka stranou a lehce ho zahrejte (nemelo by se varit). V teplem mlece metlou peclive rozmichejte praskovou zelatinu a nechte alespon 10 minut stranou. Mezitim smichejte zbyle dva hrnky mleka se sladidlem a vanilkou a postupne zahrivejte tesne pod bod varu. Do horkeho mleka postupne vmichejte vajecne zloutky a za staleho michani varte dalsich 5 minut. Pokud mleko zacne probublavat i behem michani, snizte teplotu a predevsim neprestavejte michat nebo budete mit z pudinku michana vejce
-
Po peti minutach odstavte a vmichejte mleko s zelatinou. Nechte pudink vychladnout na pokojovou teplotu (cca 40 minut) a pote nalejte do formicek s upecenym testem. Ozdobte dortiky jahodami ci jinym ovocem a nechte v lednici ztuhnout na alespon 2 hodiny.
Makronutrienty
22%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 591 kJ | 1 733 kJ |
Kalorická hodnota | 141 kcal | 414 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,22 g
0,626 g |
15,3 g
1,84 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,522 SVJ | 1,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,4 g
1,93 g |
33,4 g
5,67 g |
Bílkoviny | 6,63 g | 19,5 g |
Sůl | 0,26 g | 0,764 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů