"POMALENÝ" PIVNÍ GULÁŠEK Z TELECÍHO MASA

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

"POMALENÝ" PIVNÍ GULÁŠEK Z TELECÍHO MASA

Guláš z "pomalého" hrnce prostě nemá chybu. A abych zase trošku oživila svůj repertoár, uvařila jsem k němu dnes netradičně nočky nebo chcete-li moučné halušky...

Postup přípravy

  1. Cca 1kg telecího masa (já použila nožinu), 3 větší cibule (nadrobno), sádlo, 5 stroužků česneku (nadrobno), 1 lžíce mleté sladké papriky (dala jsem zauzenou), 500ml světlého piva, masový vývar, sůl, mletý černý pepř, mleté chilli, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce sušené majoránky, hladká mouka.

  2. Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na velké kostky. Ty zprudka orestujeme na sádle (restuju po částech) a odložíme do pomalého hrnce. Ve výpeku orestujeme pěkně dohněda cibuli, zalijeme trochou vývaru a necháme chvilinku "odvařit". Vše vlijeme do hrnce k masu, přidáme česnek, rajský protlak, mletou papriku, mletý pepř, sůl a pivo, zalijeme vývarem, aby bylo maso ponořené, uzavřeme a vaříme na nižší stupeň asi 4 hodinky. Maso musí být měkké.

  3. Potom zahustíme trochou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě, přidáme majoránku a necháme dalších 30 minut vařit. Dochutíme mletým chilli, případně dle chuti přisolíme.

  4. Nočky: 400g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 2 vejce, 220-250ml vody.

    Těsto necháme cca půl hodinky odpočinout a poté protlačíme skrz haluškové síto do vroucí osolené vody. Promícháme a poté, co vyplavou, vaříme ještě asi 5 minut. Pak je vylovíme cedníkem, propláchneme vlažnou vodou a v misce promastíme lžící rozpuštěného másla.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte