Polévka z červené čočky s krupicovými nočky (od 8 měsíců)

Máma v kuchyni

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Polévka z červené čočky s krupicovými nočky (od 8 měsíců)

I s přípravou hotová za deset minut. Čestné slovo! :))

Postup přípravy

  1. Na trošce tuku osmahněte nahrubo nastrouhanou mrkev a cibulku do zlatova. Pokud máte doma i jinou kořenovou zeleninu, klidně ji můžete do základu přidat také. Poté nasypte červenou čočku, krátce promíchejte a zalijte vývarem nebo vodou. Vařte do změknutí čočky i mrkve, což trvá tak pět minut.

  2. Pokud budete chtít polévku doplnit ještě o nočky (což je mimochodem vlastně žádoucí, neboť luštěninu je vhodné kombinovat s obilninou, aby bylo množství obsažených bílkovin plnohodnotné), pak do rozšlehaného vajíčka pečlivě vmíchejte mouku a krupičku. Asi tolik, aby byla směs tak hustá, že se bude hůře míchat. Starším ji můžete i přisolit, vylepšit můžete i nasekanými bylinkami. V posledních cca dvou minutách vaření polévky házejte do polévky nočky, které vytvoříte pomocí malé lžičky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.

  3. Závěrem větším dosolte, přidejte mezi prsty utřenou majoránku a dle chuti můžete obměnit i troškou česneku. Pokud připravujete polévku pro již běžně solící členy domácnosti, osolte ji hned na začátku – sůl se pak lépe vstřebává.

  4. Dětská specifika:

    dětem do 1 roku vynecháme sůl a česnek

    dětem do 1 roku můžeme nočky udělat pouze ze žloutku (množství mouky tedy uzpůsobte absenci bílku)

    dětem do 1 roku se nedoporučuje dávat cibuli, pórek ale mohou už od 8 měsíců

    červená čočka je taktéž vhodná od 8 měsíců a neměla by nadýmat

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte