Chuťově se velmi blíží klasické, ale low carb pizza je určitě zdravější.
Těsto z lupinové je pevnější, z mandlové víc lepkavé, ale obě jdou krásně vyválet. Obě placky se nemusí předpékat. Hotová pizza je z lupinové trošku pevnější, z mandlové vláčnější a s krásně křupavými okraji. Chuťově velmi podobné.
- 30m
- 1 kus
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
2 kusy |
mozzarella
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
olivový olej
|
1 lžíce |
sýr gouda
nahrubo nastrouhané
|
50 g |
mouka z lupiny bílé, vlčího bobu
|
50 g |
psylium
|
1 lžíce |
guma xantanová
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Do vyšší nádoby jsem natrhala mozzarellu, přidala vejce, sůl a olivový olej. Rozmixovala jsem tyčovým mixérem.
Směs jsem přelila do misky a přidala ostatní ingredience. Důkladně jsem promíchala a nechala nějakou dobu odstát, aby mohlo psyllium nabobtnat.
-
Těsto jsem rozválela mezi dvěma pečícími papíry. Pak jsem horní papír odloupla a placku se spodním papírem jsem přendala na plech. Okraje jsem zarovnala kartou, aby byly trochu vyšší.
Placku jsem potřela olivovým olejem, pak rajčatovým protlakem a posypala kořením na pizzu. Posypala jsem nahrubo nastrouhanou šunkou (věřte, že se to pak jí mnohem lépe, než když jsou tam kolečka 😉 ), nastrouhanou goudou a mozzarellou.
-
Vložila jsem do předehřáté trouby (naplno, plyn stupeň č. 8 ) a pekla 20 minut.
Makronutrienty
17%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 169 kJ | 3 892 kJ |
Kalorická hodnota | 279 kcal | 930 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,04 g
0,807 g |
26,8 g
2,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,804 SVJ | 2,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,6 g
8,25 g |
62 g
27,5 g |
Bílkoviny | 20 g | 66,5 g |
Sůl | 2,41 g | 8,02 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů