Pečený batát je výbornou alternatívou k pečenému zemiaku a o to je chutnejší, keď je aj naplnený skvelo vychutenou zeleninkou. Pri tomto recepte chcem poďakovať znovu mojej babke za postreh, že zvyšky vydlabaného zemiaku nevyhadzujeme, ale použijeme na chutné pyré. V tomto recepte je použité množstvo surovín na naplnenie siedmych batátov.
- 1h
- 7 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Batáty | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Zelenina | |
6 kusů |
6 kusů |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Zálivka | |
2 lžíce |
2 lžíce |
6 lžic |
6 lžic |
1,5 lžic |
1,5 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Dip | |
200 g |
200 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Batáty si najprv ošúpeme, potrieme olivovým olejom, posolíme a dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, dokiaľ nezmäknú. Tie naše boli hotové za 45 minút. Potom ich vydlabeme, "vydlabance" použijeme na pyré:+ morská soľ, mleté čierne korenie podľa chuti a olivový olej.
-
Zelenina: 6 reďkvičiek, 1/2 najemno nakrájanej alebo nastrúhanej mäsitej žltej a 1/2 mäsitej červenej papriky, 1/2 nastrúhanej červenej kapusty, 1 paradajku a 1/2 šalátovej uhorky.
-
Sladko-kyslá zálievka: 2PL balsamica, 6PL olivového oleja, 1 a pol PL javorového sirupu, 1ČL morskej soli a trošku jarnej cibuľky. Dôkladne premiešame a polejeme zeleninu.
-
Dip: 200g gréckeho jogurtu, čerstvá pažítka a čerstvá petržlenová vňaťka????, 1ČL mletej rasce, trošku citrónovej šťavy, olivový olej.
Babka to ohodnotila na kvalitu jedla v dobrom hoteli, som zvedavá, čo poviete vy ?
Prajem dobrú chuť
Makronutrienty
64%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 544 kJ | 1 412 kJ |
Kalorická hodnota | 130 kcal | 337 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,7 g
4,13 g |
40,8 g
10,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,57 SVJ | 4,08 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,68 g
1,19 g |
17,3 g
3,07 g |
Bílkoviny | 2,13 g | 5,52 g |
Sůl | 0,685 g | 1,78 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů