Pečený batát je výbornou alternatívou k pečenému zemiaku a o to je chutnejší, keď je aj naplnený skvelo vychutenou zeleninkou. Pri tomto recepte chcem poďakovať znovu mojej babke za postreh, že zvyšky vydlabaného zemiaku nevyhadzujeme, ale použijeme na chutné pyré. V tomto recepte je použité množstvo surovín na naplnenie siedmych batátov.
- 1h
- 7 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Batáty | |
---|---|
batáty, sladké brambory
|
1 000 g |
olivový olej
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
Zelenina | |
ředkvičky
|
6 kusů |
červená paprika
|
0,5 kusu |
žlutá paprika
|
0,5 kusu |
hlávkové červené zelí
|
0,5 kusu |
rajčata
|
1 kus |
okurka
|
0,5 kusu |
Zálivka | |
ocet balsamikový
|
2 lžíce |
olivový olej
|
6 lžic |
sirup javorový
|
1,5 lžic |
sůl
|
1 lžička |
cibulka jarní, sečka
|
1 kus |
Dip | |
bílý jogurt řeckého typu
|
200 g |
pažitka nať čerstvá
|
1 hrst |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
kmín mletý
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
olivový olej
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Batáty si najprv ošúpeme, potrieme olivovým olejom, posolíme a dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, dokiaľ nezmäknú. Tie naše boli hotové za 45 minút. Potom ich vydlabeme, "vydlabance" použijeme na pyré:+ morská soľ, mleté čierne korenie podľa chuti a olivový olej.
-
Zelenina: 6 reďkvičiek, 1/2 najemno nakrájanej alebo nastrúhanej mäsitej žltej a 1/2 mäsitej červenej papriky, 1/2 nastrúhanej červenej kapusty, 1 paradajku a 1/2 šalátovej uhorky.
-
Sladko-kyslá zálievka: 2PL balsamica, 6PL olivového oleja, 1 a pol PL javorového sirupu, 1ČL morskej soli a trošku jarnej cibuľky. Dôkladne premiešame a polejeme zeleninu.
-
Dip: 200g gréckeho jogurtu, čerstvá pažítka a čerstvá petržlenová vňaťka????, 1ČL mletej rasce, trošku citrónovej šťavy, olivový olej.
Babka to ohodnotila na kvalitu jedla v dobrom hoteli, som zvedavá, čo poviete vy ?
Prajem dobrú chuť
Makronutrienty
68%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 436 kJ | 1 100 kJ |
Kalorická hodnota | 104 kcal | 263 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,3 g
3,7 g |
36,1 g
9,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,43 SVJ | 3,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,44 g
0,853 g |
11,2 g
2,15 g |
Bílkoviny | 2,18 g | 5,5 g |
Sůl | 0,703 g | 1,77 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů