Pečená rajčata s balkánským sýrem a tymiánem jsou jednoznačně moje nejoblíbenější (nejen letní) příloha ke grilovanému masu. Vyzkoušejte je - jsou fantastická!!!
- 45m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
rajčata
|
10 kusů |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ
|
150 g |
česnek
|
6 stroužků |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
tymián čerstvý
|
8 snítek |
olivový olej
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Rajčata pokrájíme na poloviny, opepříme, posypeme tymiánem a zastříkneme olivovým olejem. Do jednoho rožku přidáme stroužky česneku. Zakryjeme alobalem a pečeme na 180°C.
Jakmile rajčata pustí šťávu a jsou upečená, vyndáme je z trouby a část šťávy odebereme - cca hrnek. Na zajčata rozdrobíme polovinu balkánského sýra.
Odebranou šťávu dáme do mixéru spolu se zbývající polovinou sýra a pečenými stroužky česneku. Sdrhneme sem také lístky z části snítek tymiánu (snítky jako takové nemixujeme - v omáčce by byly kousky). Rozixujeme na hladkou omáčku, kterou pak pečená rajčata zalijeme.
Dáme zapéct. Solíme až nakonec, po ochutnání - balkán sám o sobě je hodně slaný a jídlo snadno přesolíte.
Makronutrienty
29%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 344 kJ | 859 kJ |
Kalorická hodnota | 82,3 kcal | 205 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,87 g
2,12 g |
9,65 g
5,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,387 SVJ | 0,965 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,42 g
2,77 g |
16 g
6,92 g |
Bílkoviny | 3,19 g | 7,94 g |
Sůl | 0,27 g | 0,674 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů