OVESNÁ KAŠE S KARAMELIZOVANÝM BANÁNEM A POLEVOU Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY
Účastní se soutěže: Chutné svačinky
Snídaně je jedno z nejdůležitějších jídel ze dne a i přesto, že tohle všechno již víme, tak i přesto se nám to daří zanedbávat.
- 25m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
ovesná mouka
|
100 g |
vločky ovesné
|
100 g |
datle čerstvé
|
2 g |
mléko z kešu ořechů, rostlinný nápoj
|
400 ml |
voda
|
40 ml |
sůl
|
1 špetka |
banány
|
2 kusy |
maca, prášek
|
5 g |
baobab prášek
|
5 g |
Postup přípravy
-
Namočte datle na zhruba 15 minut do 40 ml horké vody a následně je rozmixujte do hladka.
Do malého, ale hlubokého hrnce/rendlíku přidejte všechny ingredience krom banánů a začněte směs pomalu přivádět k varu. Jakmile se již směs začne vařit, snižte teplotu na minimum a vařte za stálého míchání po 4-5 minut či dokud nezhoustne.
-
Poté na malé nepřilnavé pánvi s trochou oleje osmažte kolečka banánů na středně vysokém plamenu, dokud nezkaramelizují. Není nutné přidávat k nim cukr, ale pakliže máte chuť na extra sladké, tak se nebojte je posypat lehce hnědým cukrem. Tento proces trvá okolo pěti minut. Nezapomeňte ovšem banány hlídat a obrátit je zhruba v polovině těch pěti minut či v momentě, kdy budou zlatohnědé.
-
Nyní pouze stačí naservírovat. Kaši, banány, ořechy, semínka a roztavenou hořkou čokoládu.
Makronutrienty
80%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 475 kJ | 2 028 kJ |
Kalorická hodnota | 114 kcal | 485 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,7 g
3,6 g |
92,5 g
15,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,17 SVJ | 9,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,96 g
0,276 g |
8,37 g
1,18 g |
Bílkoviny | 3,35 g | 14,3 g |
Sůl | 0,186 g | 0,793 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů