- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rizoto | |
---|---|
vývar zeleninový domácí
|
1,5 hrnků |
olivový olej
|
2 lžíce |
cibule
|
1 kus |
dlouhozrnná rýže pololoupaná Lagris
|
1,5 hrnků |
česnek stroužky
|
2 kusy |
tymián sušený
|
0,5 lžičky |
sůl
|
0,5 lžičky |
víno bílé jakostní
|
0,5 hrnku |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
rukola
|
450 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
120 g |
Na posypání | |
tofu ochucené, bazalka
|
200 g |
ořechy vlašské
|
100 g |
Postup přípravy
-
Ohřejeme vývar a v druhém hrnci opražíme cibulku do zlatova, přidáme rýži, česnek, tymián a dobře promícháme, přidáme víno a na mírném ohni mícháme, dokud se víno nevyvaří. Přidáme horký vývar a opět mícháme, dokud se nevyvaří. Přidáme citronovou šťávu, rukolu a parmezán a ještě trošku povaříme.
-
Servírujeme s rozmixovaným tofu a celými ořechy.
Makronutrienty
59%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 685 kJ | 3 187 kJ |
Kalorická hodnota | 164 kcal | 762 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,6 g
1,14 g |
86,7 g
5,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,86 SVJ | 8,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,32 g
1,71 g |
34,1 g
7,98 g |
Bílkoviny | 5,81 g | 27,1 g |
Sůl | 0,596 g | 2,78 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů