Velmi oblíbený mrkvový dort v bezlepkové verzi - nepoznáte rozdíl. Je vláčný, nepřeslazený, měkoučký...no prostě skvělý.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
cukr třtinový
|
100 g |
vajíčka
|
3 kusy |
olej řepkový
|
100 ml |
voda vlažná
|
100 ml |
bezlepková mouka, libovolná
|
150 g |
skořice mletá
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
ořechy vlašské mleté
|
50 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový
|
1 kus |
mrkev
|
250 g |
Krém | |
pomazánkové máslo
|
1 kus |
tvaroh měkký tučný
|
1 kus |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
0,5 kusu |
cukr vanilkový
|
1 kus |
Navrch | |
ořechy vlašské mleté
|
2 lžíce |
mandle drcené
|
30 g |
Postup přípravy
-
Ušleháme si vajíčka s cukrem, pomalu přilijeme vodu a olej, sypké suroviny si promícháme a lehce vmícháme.
Nakonec přidáme najemno nastrouhnou mrkev.
-
Těsto si vlijeme na malý plech a pečeme asi 40 minut/200°C, zkusíme špejlí.
-
Zatím si vyšleháme krém.
Vychladlé těsto překrojíme podél na dva pruhy. Jeden potřeme půlkou krému, přiklopíme a potřeme vršek a boky druhou půlkou krému.
Vrch posypeme mletými ořechy a sekanými mandlemi (nebo čím máte rádi).
-
Necháme v chladu proležet.
Je to výborný, vláčný řez, zdravý moučník.
Makronutrienty
38%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 347 kJ | 1 742 kJ |
Kalorická hodnota | 322 kcal | 416 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,1 g
10 g |
24,7 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,91 SVJ | 2,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,6 g
6,17 g |
33,1 g
7,98 g |
Bílkoviny | 5,84 g | 7,56 g |
Sůl | 0,625 g | 0,808 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů