- 4h:15m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
2 hrnky |
kypřící prášek do pečiva
|
2 lžičky |
soda jedlá
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
skořice
|
2 lžičky |
muškátový ořech mletý
|
0,5 lžičky |
vajíčka
|
4 kusy |
cukr třtinový
|
200 g |
cukr krupice
|
100 g |
olej řepkový
|
275 ml |
mrkev
|
350 g |
ořechy vlašské mleté
|
1 hrnek |
Karamel | |
cukr krystal
|
200 g |
voda
|
60 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
125 g |
máslo
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
1 kus |
tvaroh měkký polotučný
|
2 kusy |
cukr moučka
+ 80 g karamelu
|
60 g |
Na ozdobu | |
ořechy směs jader
+ zbytek karamelu
|
100 g |
Postup přípravy
-
Nastrúhame si mrkvu najmeno.Predhrejte rúru na 180 ° C. Dve tortové formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie (iba dno) a boky natrieme maslom.
-
V strednej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu na pečenie, soľ, škoricu a muškátový oriešok. V ďalšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a šľaháme niekoľko minút, kým nie je zmes krémová. Pridáme olej a dobre vyšľaháme. Postupne primiešame zmes múky, ktorú preosejeme. Vmiešame nastrúhanú mrkvu a posekané orechy. Cesto rozdelíme na polovicu a nalejeme do foriem.
-
Pečieme asi 30-35 minút na 180 ° C. Necháme vychladnúť.
-
Pripravíme si karamel rozpustením cukru s vodou.Keď zmes dosiahne farbu karamelu, nachvíľku odstavíme z tepla a pridáme smotanu. Miešame asi 1 minútu až kým je zmes hladká. Odstránime z tepla a pridáme maslo a soľ. Dobre premiešame.
-
Pripravíme si plnku zmiešaním mascarpone, tvarohu, cukru a 1/3 karamelu. Vyšľaháme si šľahačku a jemne vmiešame do krému.Korpusy si rozrežeme na polovice a plníme krémom. Navrch dáme zvyšok karamelu a dozdobíme orieškami.
Makronutrienty
43%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 686 kJ | 3 317 kJ |
Kalorická hodnota | 403 kcal | 793 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,2 g
19,6 g |
55,5 g
38,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,82 SVJ | 5,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,9 g
6,46 g |
60,8 g
12,7 g |
Bílkoviny | 5,78 g | 11,4 g |
Sůl | 0,59 g | 1,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů