Mrkvová roláda se velmi rychle stala absolutní hvězdou v mojí kuchyni. Nahradila i cuketovou bábovku, a to je co říct. Kombinace mrkve, který dodá těstu neuvěřitelnou vláčnost, a svěžího mascarpone krému nadchne každého.
- 2h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
hladká mouka špaldová
|
0,75 hrnku |
vejce slepičí střední, m
|
4 kusy |
olej řepkový
|
3 lžíce |
cukr třtinový
|
1 hrnek |
mrkev
|
0,4 kg |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 sáčku |
skořice mletá
|
1 lžíce |
zázvor sušený mletý
|
0,5 lžičky |
muškátový ořech mletý
|
0,5 lžičky |
badyán mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 špetka |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
1 kus |
sirup datlový
|
3 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Vejce vyšlehejte společně s cukrem a olejem do pěny.
Mouku, prášek do pečiva a koření promíchejte společně v misce. Potom po částech přisypávejte k vaječné pěně. Vždy dobře promíchejte. Jakmile se zbavíte veškeré mouky, můžete přidat jemně nastrouhanou mrkev (3 hrnky). Důkladně ji vmíchejte do těsta.
Plech vyložte pečícím papírem a nalijte těsto. Těsto špachtlí rovnoměrně rozprostřete tak, aby se dostalo i do krajů a mělo všude pokud možno stejnou výšku.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 C na 15 minut.
Poté plech vyndejte z trouby a ihned pomocí utěrka zabalte. Rolujte od kratší strany (na výšku). Roládu nechte 30 minut zchladnout. Potom ji opatrně rozbalte. Dejte pozor, aby nepopraskala. A počkejte, než vychladne úplně.
-
Šlehačku ušlehejte do tuha. Smíchejte s mascarpone a vyšlehejte hladký krém. Vmíchejte citronovou šťávu a datlový sirup.
Hotový krém rovnoměrně natřete na roládu a tu zamotejte. Dejte na hodinu do ledničky vychladit.
Roládu můžete ozdobit šlehačkou a opraženými oříšky nebo jen lehce posypat moučkovým cukrem.
Makronutrienty
55%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 102 kJ | 1 358 kJ |
Kalorická hodnota | 263 kcal | 325 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,1 g
17,6 g |
31 g
21,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,51 SVJ | 3,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,8 g
8,08 g |
20,7 g
9,95 g |
Bílkoviny | 4,12 g | 5,07 g |
Sůl | 0,401 g | 0,494 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů