Mazanec (vánočka) z kynutého těsta s celozrnnou moukou

Jídelní plán

Mazanec (vánočka) z kynutého těsta s celozrnnou moukou

Chcete si upéct zdravější verzi mazance (příp. vánočky)? Upečte si jej ze špaldové mouky a z celozr Anné špaldové mouky. Máte obavy, že skvělý mazanec do druhého dne ztvrdne na kost? Mně se to dříve stávalo. Trik je v tom, že necháte celozrnnou mouku před přípravou těsta namočit ve vlažné vodě, aby pěkně nasála vlhkost. Dobrou chuť :)

Postup přípravy

  1. Těsto - den předem si namočte rozinky do rumu.

    Na těsto nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně zchladlého rozpuštěného másla, přidejte vzešlý kvásek a rum z rozinek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Nakonec přidejte nasekané mandle (příp. vlašské ořechy) a rozinky. Lehce zamíchejte do těsta a nechte zakryté utěrkou kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.

  3. Těsto vyklopte na pomoučněný vál, vytvořte bochánek, dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě cca 30- 45 minut kynout přikryté utěrkou nebo potravinářskou folií, aby těsto neosychalo. Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět.

  4. Před pečením mazanec potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sekanými mandlemi (vlašskými ořechy). Pečte v troubě při teplotě 200st.C cca 5 minut, poté snižte teplotu na 170st.C a pečte ještě asi 45min. Teplotu a délku pečení přizpůsobte konkrétním podmínkám. Zda je mazanec upečený ověříte špejlí. Pokud je mazanec upečený, těsto se již nebude na špejli lepit.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte