Masové kuličku po asijsku nejsou v našich končinách úplně běžným pokrmem, i když se stále vzrůstající oblibou této kuchyně si jistě mohou najít řadu přívrženců. Mimo jiné určitě potěší také příznivce paleo a nízkosacharidového stravování. Tento recept navíc skýtá několik dalších výhod a to poměrnou snadnost provedení, netradiční, ale o to lahodnější chuť a také výtečné a zdraví prospěšné ingredience. Kuličky chutnají skvěle čerstvě upečené, ale klidně i na studeno druhý den. Můžete si je tedy zabalit na oběd nebo rychlou svačinku do práce případně na cesty. Doporučuji je doplnit o čerstvou zeleninu nebo salát a níže doporučený dip.
- 1h
- 13 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřové maso mleté
|
800 g |
česnek stroužky
|
3 kusy |
bazalka čerstvá
|
1 hrst |
cibule červená
|
1 kus |
zázvor, čerstvý kořen
|
2 cm |
rybí omáčka
|
2 lžíce |
hořčice dijonská
|
2 lžíce |
tahini, sezamová pasta
|
30 g |
limetka
|
1 kus |
sezamové semínko světlé
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
koriandr mletý
|
1 lžička |
kokosový olej
|
2 lžíce |
Dip | |
rajčata sušená
|
100 g |
olivový olej
|
80 ml |
sůl
|
0,5 lžičky |
bazalka sušená drhnutá
|
0,5 lžičky |
hořčice dijonská
|
1 lžička |
citrón
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Recept je velmi snadný a rychlý, většina času je zde v podstatě investována do přípravných prací, jako je krájení a strouhaní. Poté, co máme nachystány veškeré ingredience, je ve velké míse promícháme, nejlépe se to dělá rukama, až nám vznikne kompaktní hmota.
-
Z té následně tvarujeme větší kuličky nebo naopak menší placičky. Doporučuji uhníst nejprve jednu kuličku, tu upéct a ochutnat. Následně ještě můžeme zbytek směsi dochutit dle potřeby a pak pokračovat v tvarování ostatních kuliček.
-
Pečeme je na rozpáleném kokosovém oleji zhruba 3 minuty z každé strany.
-
Dip už je pak úplná hračka. Veškeré suroviny rozmixujeme v mixéru a následně dochutíme dle potřeby. Placičky můžete podávat s rýží.
Makronutrienty
15%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 314 kJ | 1 362 kJ |
Kalorická hodnota | 314 kcal | 325 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,75 g
3,42 g |
6,99 g
3,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,675 SVJ | 0,699 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27 g
9,61 g |
27,9 g
9,96 g |
Bílkoviny | 12,4 g | 12,9 g |
Sůl | 2,67 g | 2,77 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů