Táto maková hrnčeková bábovka vyšla krásne, na jednotku
- 50m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka pšeničná
|
2 hrnky |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
skořice mletá
|
1 lžička |
mák mletý
|
1 hrnek |
cukr krystal
|
1 hrnek |
cukr vanilkový
|
1 kus |
mléko plnotučné
|
1 hrnek |
olej řepkový
|
1 hrnek |
vajíčka
|
2 kusy |
Poleva | |
vaječný bílek
|
1 kus |
cukr moučkový
|
125 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Rúru si predohrejeme na 180 stupňov. Mak si pomelieme, a zmiešame spolu všetky suché suroviny. Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov si vyšlaháme tuhý sneh.
-
Do suchej zmesi pridáme mlieko (v mojom prípade smotanu), olej a žĺtky a všetko spolu dôkladne zmiešame. Nakoniec postupne primiešavame sneh.
Formu na bábovku si vymažeme olejom a vysypeme múkou.
Bábovku pečieme cca 40min
-
Kto má rád citrónkovú polevu, môže si ňou bábovku poliať. Spravíme si ju z 1 bielku, 125g preosiateho práškového cukru a šťavy z 1/2 citrónu
Makronutrienty
56%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 016 kJ | 1 502 kJ |
Kalorická hodnota | 482 kcal | 359 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,4 g
26,6 g |
35,3 g
19,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,74 SVJ | 3,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,8 g
2,04 g |
23,7 g
1,52 g |
Bílkoviny | 5,5 g | 4,1 g |
Sůl | 0,473 g | 0,352 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů