Nezvyklá, ale velmi dobrá kombinace.
- 30m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Losos | |
---|---|
150 g |
150 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
1 ml |
1 ml |
Rizoto | |
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 50 g |
50 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný 40 g |
40 g |
300 ml |
300 ml |
4 lžičky |
4 lžičky |
3 g |
3 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 g |
2 g |
Postup přípravy
-
Lososa osolíme, opepříme, potřeme 3 kapkami olivového oleje a pečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova.
-
Do hrnce nasypeme rýži, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Podlijeme malým množstvím vývaru a za častého míchání vaříme. Během vaření podléváme postupně podle potřeby dalším vývarem. Vždy přiléváme jen trochu.
-
Když je rýže měkká, necháme v hrnci dostatečné množství vývaru (přibližně ½ hrnku). tak, aby nám po přimíchání sýra vznikla požadovaná krémová konzistence.
Rýži sundáme ze sporáku a přidáme nastrouhaný parmezán a máslo. Dobře promícháme, přiklopíme poklicí a necháme v teple asi 5 minut dojít.
-
Hotové rizoto nesmí být suché, ani příliš řídké. Zahustit můžeme přidáním sýra, naředit vývarem.
Servírujeme na hluboký talíř a ozdobíme naklíčenou vojtěškou nebo pískavicí.
Makronutrienty
43%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 446 kJ | 2 498 kJ |
Kalorická hodnota | 107 kcal | 597 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,23 g
0,39 g |
51,8 g
2,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,923 SVJ | 5,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,91 g
1,64 g |
21,9 g
9,2 g |
Bílkoviny | 8,4 g | 47,1 g |
Sůl | 1,1 g | 6,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů