- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Lilek - omáčka | |
---|---|
lilek baklažán
|
2 kusy |
sůl
|
1 lžíce |
olej řepkový
|
200 ml |
česnek stroužky
|
1 kus |
nakládané papričky, feferony
|
10 g |
rajčata sterilovaná
|
200 g |
petrželka, petrželová nať
|
2 lžíce |
Linguine | |
těstoviny bezvaječné
|
160 g |
Postup přípravy
-
Očistěte dva středně velké lilky a nakrájejte je na kolečka.
Osolte je, nechte z nich vypotit vodu a potom je papírovou utěrkou osušte.
V kastrůlku rozehřejte olej.
Množství oleje asi tolik, aby lilek plaval a nedotýkal se dna.
Lilek v něm osmažte z obou stran do zlato-hněda.
Potom ho vyjměte a položte na talíř vyložený ubrouskem.
-
Do hlubší pánve vlijte asi tři lžíce olivového oleje a na něm osmahněte nasekaný stroužek česneku.
Když začne chytat barvu, tak přidejte konzervu sekaných rajčat i s nálevem, nasekanou jednu menší feferonku a asi dvě lžíce nasekané petržele.
Promíchejte a na mírném plameni vařte asi 25 minut.
-
Poté přidejte smažený lilek, který před tím nakrájejte na proužky, a povařte omáčku ještě asi dvě minuty.
Těstoviny (linguine) uvařte dle návodu. Po uvaření promíchejte omáčku s těstovinami linguine a podávejte s parmezánem :-)
Makronutrienty
26%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 114 kJ | 8 378 kJ |
Kalorická hodnota | 505 kcal | 2 002 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,4 g
0,323 g |
72,7 g
1,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,84 SVJ | 7,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
49,8 g
1,9 g |
197 g
7,52 g |
Bílkoviny | 2,58 g | 10,2 g |
Sůl | 1,69 g | 6,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů