Perník pro majitele kvásku....bez lepku, mléka i vajec z jednodruhových mouk, těsto bez bílého cukru
- 9h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rozkvas | |
---|---|
70 g |
70 g |
70 ml |
70 ml |
35 g |
35 g |
35 g |
35 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Těsto | |
3 lžíce |
3 lžíce |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 ml |
100 ml |
kořenicí směs perníkové koření 1,5 lžic |
1,5 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
Poleva | |
300 g |
300 g |
80 ml |
80 ml |
20 g |
20 g |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Promíchat v hladkou kašičku, nechat 8 hodin v teple v uzavřené míse kvasit.
+ rozpustit 1 rovnou lžíci psyllia ve 200 ml teplé vody /
-
Rozkvas promícháme s psylliem nabobtnaným ve vodě. Přišleháme sirup, melasu, marmeládu, olej a nakonec mléko. Zvlášť si promícháme mouky, kakaem se solí, kořením a sodou.
-
Sypkou směs přidáváme a zašleháváme do tekuté směsi. Vzniklé těstíčko vlijeme do pečící nádoby vystlané pečícím papírem. Necháme 10 minut odpočinout. Troubu nahřejeme na 180°C a pečeme cca 30-35 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá.
-
Po vychladnutí potřeme lehce zchladlou čoko polevou a posypeme kousky kandovaného pomeranče a kokosu.
Makronutrienty
56%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 217 kJ | 2 530 kJ |
Kalorická hodnota | 530 kcal | 605 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
52,2 g
19,2 g |
59,5 g
21,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,22 SVJ | 5,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
35,8 g
9,8 g |
40,8 g
11,2 g |
Bílkoviny | 4,44 g | 5,06 g |
Sůl | 0,336 g | 0,384 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů