Perník pro majitele kvásku....bez lepku, mléka i vajec z jednodruhových mouk, těsto bez bílého cukru
- 9h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rozkvas | |
---|---|
kvásek
|
70 g |
voda vlažná
|
70 ml |
mouka pohanková
|
35 g |
mouka rýžová z tmavé rýže
|
35 g |
psylium
|
1 lžíce |
Těsto | |
melasa třtinová
|
3 lžíce |
sirup kokosový
|
100 g |
marmeláda ovocná, džem
|
2 lžíce |
olej řepkový
|
100 ml |
kořenicí směs perníkové koření
|
1,5 lžic |
skořice mletá
|
1 lžička |
kokosové mléko
|
200 ml |
soda jedlá
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
mouka čiroková
|
150 g |
mouka pohanková
|
150 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
Poleva | |
čokoláda hořká na vaření
|
300 g |
řepkový olej
|
80 ml |
kokos sušený, chipsy
|
20 g |
citrusová kůra kandovaná
|
20 g |
Postup přípravy
-
Promíchat v hladkou kašičku, nechat 8 hodin v teple v uzavřené míse kvasit.
+ rozpustit 1 rovnou lžíci psyllia ve 200 ml teplé vody /
-
Rozkvas promícháme s psylliem nabobtnaným ve vodě. Přišleháme sirup, melasu, marmeládu, olej a nakonec mléko. Zvlášť si promícháme mouky, kakaem se solí, kořením a sodou.
-
Sypkou směs přidáváme a zašleháváme do tekuté směsi. Vzniklé těstíčko vlijeme do pečící nádoby vystlané pečícím papírem. Necháme 10 minut odpočinout. Troubu nahřejeme na 180°C a pečeme cca 30-35 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá.
-
Po vychladnutí potřeme lehce zchladlou čoko polevou a posypeme kousky kandovaného pomeranče a kokosu.
Makronutrienty
57%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 131 kJ | 2 625 kJ |
Kalorická hodnota | 509 kcal | 627 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
50,6 g
19,7 g |
62,3 g
24,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,06 SVJ | 6,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34 g
9,27 g |
41,9 g
11,4 g |
Bílkoviny | 4,01 g | 4,94 g |
Sůl | 0,303 g | 0,374 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů