- 1h
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vepřové škvarky
|
250 g |
mouka z lískových ořechů
|
250 g |
lněné semínko
|
100 g |
citrón
|
0,5 kusu |
med včelí
|
2 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
soda jedlá
|
1 lžička |
vajíčka
|
1 kus |
hřebíček celý
rozdrtit
|
4 kusy |
Náplň | |
vajíčka
|
3 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
500 g |
vanilkový lusk
|
1 kus |
cukr moučka
|
1 lžíce |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Škvarky jemně pomeleme, přidáme sladidlo, strouhanou citrónovou kůru, koření, vejce, jedlou sodu a mouky. Vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do formiček na koláčky. Formičky vložíme do trouby a pečeme 25 minut dozlatova. Vyjmeme a necháme vychladnout.
-
Mezitím připravíme krém. V rendlíku vyšleháme žloutky se sladidlem, vmícháme dřeň vyškrábanou z vanilkového lusku, přilijeme mléko a vaříme na mírném ohni za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavíme a krém necháme částečně zchladnout.
-
Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do vlahého krému. Přidáme rum, promícháme a necháme zchladnout.
-
Vychladlé korpusy naplníme žloutkovým krémem.
Makronutrienty
16%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 563 kJ | 558 kJ |
Kalorická hodnota | 374 kcal | 133 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,4 g
2,56 g |
3,36 g
0,912 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,94 SVJ | 0,336 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,6 g
9,86 g |
10,6 g
3,52 g |
Bílkoviny | 19,1 g | 6,82 g |
Sůl | 0,338 g | 0,121 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů