To znamená tři náplně:). Je to kalorické, ale výjimečně a kousek si ke kávě s návštěvou dopřejeme...
- 1h
- 24 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
1 hrnek |
hladká mouka špaldová celozrnná
|
1 hrnek |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
1 hrnek |
cukr krupice
|
0,5 hrnku |
olej řepkový
|
0,5 hrnku |
vajíčka
|
2 kusy |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
citrónová kůra
|
1 lžíce |
Náplň maková | |
mléko plnotučné
|
2 hrnky |
mák mletý
|
200 g |
cukr krystal
|
3 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
Náplň tvarohová | |
tvaroh měkký polotučný
|
500 g |
vajíčka
|
1 kus |
cukr vanilkový
|
2 kusy |
mléko plnotučné
|
100 ml |
Náplň povidlová | |
povidla hrušková
|
400 g |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
Drobenka | |
polohrubá mouka
|
6 lžic |
máslo čerstvé
|
2 lžíce |
cukr moučka
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve si uvaříme makovou náplň: do vroucího mléka nasypame mletý mák, dle chuto osladíme, přidáme skořici a rum. Povaříme asi 5 minut a necháme schladnout.
-
Dále tvarohová náplň: vše smícháme.
Připravíme si oblíbená povidla, ovoníme rumem.
Rozemnutím všech surovin uděláme drobenku.
-
Na velký vysypaný plech nalijeme těsto, na něj opatrně rozvrstvíme makovou náplň.
Zalijeme po celé ploše tvarohovou náplní, na ni pravidelně uděláme povidly kopečky.
Zasypeme drobenkou a pečeme asi 30 minut/200°C dozlatova.
-
Nejlepší je až druhý den po rozležení...chutí připomíná hanácké koláče.
Makronutrienty
57%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 118 kJ | 1 227 kJ |
Kalorická hodnota | 267 kcal | 293 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,1 g
13,5 g |
31,9 g
14,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,91 SVJ | 3,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,4 g
2,32 g |
15,8 g
2,54 g |
Bílkoviny | 7,22 g | 7,93 g |
Sůl | 0,34 g | 0,373 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů