
Řecké jídlo, které se skvěle hodí do horkých letních dní.
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Kofty | |
---|---|
krůtí maso mleté
|
200 g |
cibule sladká, šalotka
|
1 kus |
čerstvá máta
|
1 lžíce |
skořice mletá
|
1 špetka |
římský kmín mletý, cumin
|
0,5 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Tzatziky | |
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný
|
100 g |
kopr čerstvý, koprová nať
|
1 lžíce |
olivový olej panenský
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
česnek stroužky
|
1 stroužek |
okurka
|
15 g |
Řecký salát | |
červená paprika
|
30 g |
žlutá paprika
|
30 g |
zelená paprika
|
30 g |
rajčata cherry
|
3 kusy |
okurka
|
40 g |
cibule červená
|
0,25 kusu |
olivy černé kalamata (kalamon)
|
10 g |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ
|
10 g |
ocet vinný bílý
|
1 lžíce |
olivový olej panenský
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejprve začneme s přípravou masa. Krůtí maso dáme do misky a přidáme k němu najemno nakrájenou šalotku a koření (skořici, pepř, sůl, římský kmín a čerstvou mátu). Směs promícháme dohromady a vytvoříme čtyři podlouhlé bochánky, které po dvou kusech napíchneme na špejle. Takto připravené maso pak můžeme grilovat, péct v trobě nebo na troše oleje orestovat na pánvi.
Než bude maso hotové, tak si připravíme tzatziky a řecký salát.
Na salát si nakrájíme na kostičky červenou cibuli, zelenou, červenou a žlutou papriku, rajče a okurku. K tomu přidáme na poloviny překrojené olivy kalamata a zakápeme olivovým olejem, bílým vinným octem a ochutíme solí a pepřem. Pokud chceme, můžeme do salátu přidat také sýr feta nebo balkánský sýr.
Tzatziky připravíme tak, že smícháme dohromady řecký jogurt, citrónovou šťávu, olivový olej, prolisovaný česnek, kopr a nastrouhanou okurku, kterou lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytek vody. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
Makronutrienty
21%
47%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 425 kJ | 2 810 kJ |
Kalorická hodnota | 102 kcal | 671 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,01 g
1,2 g |
26,5 g
7,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,401 SVJ | 2,65 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,85 g
1,03 g |
38,6 g
6,82 g |
Bílkoviny | 8,9 g | 58,8 g |
Sůl | 0,308 g | 2,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů