Vynikající čokoládové nízkosacharidové low carb řezy. Zatím úplně nejlepší, které jsem pekla. Jsou vhodné i na svačinku, dětskou oslavu nebo na sváteční stůl. Na dezrt jsou použity pouze základní suroviny, příprava je velmi jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Řez je na povrchu politý čokoládou - ale nemusí být. Tento recept čokoládovou polevu neobsahuje. Pokud čokoládovou polevu máte rádi, klidně ji udělejte. Mascarpone v krému můžete nahradit také tvarohem. Krém s mascarpone však lépe drží, nepouští vlhkost jako tvarohový krém. Pokud nejste příznivcem low carb, sladidlo klidně nahraďte trochou cukru, získáte skvělou variantu klasického receptu a navíc bez mouky a lepku. Přeji dobrou chuť :)
- 45m
- 20 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
50 g |
mandle mleté
|
65 g |
vejce slepičí střední, m
|
5 kusů |
erythritol, sukrin
|
10 g |
voda
|
5 lžic |
Krém | |
mascarpone
|
250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
xylitol, cukr březový
|
15 g |
Postup přípravy
-
Těsto - k bílkům přidáme studenou vodu a vyšleháme tuhý sníh. Do tuhého sněhu lehce zašleháme mleté mandle. V jiné míse vyšleháme žloutky se sladidlem, zašleháme změklou čokoládu. Ke žloutkům poté lehce zamícháme sníh s mandlemi.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160st. cca 30minut - dobu pečení přizpůsobte své troubě.
-
Krém - do mísy dáme mascarpone, citronovou šťávu, rum a lehce zašleháme. Následně přidáme šlehačku a vyšleháme tuhý krém. Sladidlo můžete klidně vynechat - záleží na vašich zvyklostech a chuti.
-
Vychladlou placku rozkrojíme na půl. Placky proložíme krémem a dáme ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
18%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 212 kJ | 615 kJ |
Kalorická hodnota | 290 kcal | 147 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,35 g
2,88 g |
3,73 g
1,46 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,735 SVJ | 0,373 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,4 g
14,3 g |
13,4 g
7,25 g |
Bílkoviny | 6,82 g | 3,46 g |
Sůl | 0,146 g | 0,074 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů