- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
droždí kostka
|
0,5 kusu |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
300 ml |
hladká mouka pšeničná
|
500 g |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
vaječný žloutek
|
1 kus |
olej
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.
-
Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte.
-
Bochánek lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.
-
Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.
-
Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.
-
Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.
-
Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.
-
Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne.
Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.
-
Důležité tipy
• Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo.
• Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte.
• Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej.
• Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená
• Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové upletence, naběhnou doslova před očima.
• Upletené houstičky můžete potřít i vodou.
• Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující dobu pečení se ještě z daleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na 130 stupňů.
Makronutrienty
72%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 163 kJ | 869 kJ |
Kalorická hodnota | 278 kcal | 208 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
44,1 g
1,72 g |
33 g
1,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,41 SVJ | 3,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,28 g
1,07 g |
5,44 g
0,801 g |
Bílkoviny | 9,71 g | 7,26 g |
Sůl | 0,079 g | 0,059 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů