Kaiserky

Dagmar Kazdová

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Kaiserky

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.

  2. Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte.

  3. Bochánek lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.

  4. Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.

  5. Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.

  6. Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.

  7. Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.

  8. Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne.

    Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.

  9. Důležité tipy

    • Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo.

    • Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte.

    • Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej.

    • Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená

    • Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové upletence, naběhnou doslova před očima.

    • Upletené houstičky můžete potřít i vodou.

    • Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující dobu pečení se ještě z daleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na 130 stupňů.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte