Jednoduchý medovník z celozrnné mouky

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Jednoduchý medovník z celozrnné mouky

A další srpnová oslava, na níž nemůže chybět dort. A protože přání bylo dekorovat medvídkem Pú, nabízela se možnost upéct medovník, neboť med má Pú moc rád. Medovník je obecně docela kalorická bomba, ale je tak dobrý, že jednou za čas si jej můžeme dopřát. Vyměnila jsem obyčejnou hladkou mouku za celozrnnou a nikdo nic nepoznal. A také cukr krystal jsem nahradila alespoň třtinovým.

Postup přípravy

  1. Heru rozpustím ve vodní lázni. Přidám vejce, cukr, med, sodu a mouku a stále ještě ve vodní lázni vše mícháme, dokud hmota nezkaramelizuje.

  2. Když máme hmotu hotovou, nachystáme si 2–3 plechy. Vyložíme je pečicím papírem. Hmotu lžící rozetřeme do "kruhu" o průměru požadovaného dortu. Nepřesnosti samozřejmě nevadí, odřezky se budou strouhat na posypání. Uděláme 6–7 placek a každou zvlášť pečeme při 180 °C asi 8–10 minut.

    Když máme hmotu hotovou, nachystáme si 2–3 plechy. Vyložíme je pečicím papírem. Hmotu lžící rozetřeme do "kruhu" o průměru požadovaného dortu. Nepřesnosti samozřejmě nevadí, odřezky se budou strouhat na posypání. Uděláme 6–7 placek a každou zvlášť pečeme při 180 °C asi 8–10 minut.
  3. Po upečení vyjměte z trouby, chvíli nechte zchládnout a opatrně podeberte obracečkou. Sloupněte z papíru a nechejte zcela vychladnout. Papír pak použijte klidně znovu na další placku.

    Jakmile jsou placky vychladnuté, pomocí talíře obřežte opatrně rovnoměrná kolečka a odřezky nastrouhejte.

    Po upečení vyjměte z trouby, chvíli nechte zchládnout a opatrně podeberte obracečkou. Sloupněte z papíru a nechejte zcela vychladnout. Papír pak použijte klidně znovu na další placku.
Jakmile jsou placky vychladnuté, pomocí talíře obřežte opatrně rovnoměrná kolečka a odřezky nastrouhejte.
  4. Vyšlehejte povolené máslo a poté do něj přidejte karamelové salko dle chuti (cca 1/2 balení). Tímto krémem potřete první plát a posypte nahrubo strouhanými ořechy. Přiklopte druhým plátem a ten potřete marmeládou. Přiklopte a takto opakujte se zbylými pláty. Poslední plát nepotírejte a dejte na hodinku vychladit do ledničky.

    Vyšlehejte povolené máslo a poté do něj přidejte karamelové salko dle chuti (cca 1/2 balení). Tímto krémem potřete první plát a posypte nahrubo strouhanými ořechy. Přiklopte druhým plátem a ten potřete marmeládou. Přiklopte a takto opakujte se zbylými pláty. Poslední plát nepotírejte a dejte na hodinku vychladit do ledničky.
  5. Vychlazený korpus obmažte máslovým krémem (zatím ne na povrchu), poté jej držte na ruce a nad mísou druhou rukou obsypte (a přitlačte do krému) nastrouhanými odřezky korpusu smíchanými s pomletými ořechy. Korpus položte na podložku a nebudete-li dort dále zdobit tematicky jako já, pomažte máslovým krémem i povrch dortu a posypte stejně jako boky. Máte hotovo, stačí jen vychladit.

    Vychlazený korpus obmažte máslovým krémem (zatím ne na povrchu), poté jej držte na ruce a nad mísou druhou rukou obsypte (a přitlačte do krému) nastrouhanými odřezky korpusu smíchanými s pomletými ořechy. Korpus položte na podložku a nebudete-li dort dále zdobit tematicky jako já, pomažte máslovým krémem i povrch dortu a posypte stejně jako boky. Máte hotovo, stačí jen vychladit.
  6. Pokud budete zdobit povrch dortu třeba jako já jedlým papírem, potřete povrch dortu jen máslem vyšlehaným s cukrem, aby se papír nerozmočil. Papír můžete potřít i jedlým lepidlem na papír. Okraje jsem obstříkala šlehačkou s mascarpone a dozdobila lentilkami. Na boky jsem přichytila karamelové sušenky Lotus a obvázala mašlí. Ale to už je jen na vás, jaký dort budete chtít.

  7. Poznámka

    Budete-li chtít medovník trochu odlehčit, doporučuji vyměnit máslový krém za tvaroh se salkem. Medovník je dobré dělat den předem, aby se dobře proležel, ale nemáte-li příležitost, dopřejte mu alespoň pár hodin a bude také dobrý. Měkký je určitě.

    Poznámka

Budete-li chtít medovník trochu odlehčit, doporučuji vyměnit máslový krém za tvaroh se salkem. Medovník je dobré dělat den předem, aby se dobře proležel, ale nemáte-li příležitost, dopřejte mu alespoň pár hodin a bude také dobrý. Měkký je určitě.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte