Jarní závitky jsou poměrně snadnou záležitostí, která svými barvami potěší oko i chuťové buňky. Nevšedním způsobem si tak můžete na zelenině pochutnat.
- 1h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Závitky | |
---|---|
papír rýžový
prostě 10 kusů :)
|
100 g |
cibulka jarní, sečka
|
1 svazek |
mrkev
|
1 kus |
okurka
|
0,3 kusu |
hlávkové červené zelí
|
50 g |
špenát, čerstvé listy
|
20 kusů |
petrželka, petrželová nať
|
2 hrsti |
Pomazánka | |
avokádo
|
2 kusy |
koriandr čerstvý nať
|
3 hrsti |
kořenicí směs kari, ostré
|
1 lžíce |
česnek stroužky
|
1 stroužek |
sůl himálajská jemná
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
konopná semínka loupaná
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Jarní cibulku jsem omyla a uřízla ji na dvě deset centimetrů dlouhé části. Mrkev jsem oloupala, uřízla ji také na délku 10 cm, kterou jsem rozpůlila a nakrájela na tenké nudličky. To samé jsem udělala s okurkou. Hlávkové zelí jsem nasekala na nudličky. Dále jsem omyla lístky špenátu a připravila jsem si 10 stonků hladkolisté petrželky.
-
Ještě jsem si vyrobila avokádovou pomazánku tak, že jsem vydlabala 2 rozpůlená avokáda, dužinu rozmixovala tyčovým mixérem a smíchala s ostatními ingrediencemi.
-
Teď už mi jen zbývalo, abych vše vložila a smotala do rýžového papíru. Papír namáčím do horké vody, aby změkl (někdo vkládá do misky, já dávám do pánvičky na palačinky a udržuji na sporáku horkou vodu), na 20 vteřin, pak vyndám a rozložím na talíři.
-
Na papír nejprve vedle sebe poskládám 4-5 špenátových listů, na ně dám 2 jarní cibulky, 2 proužky mrkve, 2 plátky okurky, nudličky z červeného zelí a petržel. Vše navrchu potřu 2 vrchovatými plnými lžičkami avokádové pomazánky. Pak ohnu 2 okraje přes zeleninu k sobě, třetí okraj přeložím také a sroluji závitek.
-
Vznikne mi 10 jarních závitků
Makronutrienty
58%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 227 kJ | 773 kJ |
Kalorická hodnota | 54,2 kcal | 185 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,09 g
0,789 g |
24,2 g
2,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,709 SVJ | 2,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,45 g
0,341 g |
8,35 g
1,16 g |
Bílkoviny | 2,71 g | 9,25 g |
Sůl | 0,316 g | 1,08 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů