Jahodové muffiny jsou nízkosacharidovou (low carb), keto variantou ke snídani. Mne osobně stačí dosladit těmito bobulemi. Proto je třeba mít po ruce sladké jahody, které seženeme obzvlášť v sezoně. Případně lze těsto dosladit přírodním sladidlem.
- 45m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
máslo z mandlí, krém
|
80 g |
jahody
|
120 g |
vajíčka
|
1 kus |
aroma do potravin, mandle
|
1 g |
soda jedlá
|
0,25 lžičky |
med včelí
|
1 lžíce |
chia semínka
|
2 lžíce |
sůl himálajská jemná
|
1 g |
Na vymazání formiček | |
kokosový olej
|
1 lžíce |
mouka kokosová
|
2 g |
Navrch | |
konopná semínka loupaná
|
2 lžíce |
jahody
|
4 kusy |
Postup přípravy
-
Ingredience na muffiny rozmixuji tyčovým mixérem dohladka (vynechám chia semínka). Pak teprve přidám chia semínka, promíchám a nechám 15 minut odstát, aby těsto zhoustlo.
Mezi tím si vymažu formičky koksovým tukem a vysypu kokosovou moukou. Zapnu troubu na 175°C
-
Odstáté těsto vliji do formiček, posypu konopnými semínky a peču v troubě cca 25-30 minut.
-
Po vychladnutí zdobím pokrájenými jahodami a dlabu přímo z keramické formičky na muffiny.
Makronutrienty
33%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 978 kJ | 2 149 kJ |
Kalorická hodnota | 234 kcal | 514 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,2 g
3,71 g |
26,8 g
8,16 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,22 SVJ | 2,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,3 g
3,44 g |
38 g
7,55 g |
Bílkoviny | 8,01 g | 17,6 g |
Sůl | 0,445 g | 0,978 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů