Jáhlovo-mandlové knedlíčky se Šmakounem, borůvkami, kokosovým mlékem v župánku z pražených mandlí

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Jáhlovo-mandlové knedlíčky se Šmakounem, borůvkami, kokosovým mlékem v župánku z pražených mandlí

Musím říct, že z tohoto receptu mám obrovskou radost. Nejen, že je bez gramu mouky, ale je i bezmléčný, výživný a knedlíčky chutnají skvěle. Otevírají se mi opět nové dveře, tyto knedlíčky jdou využít všestranně, dovedu si je představit i se švestkovým rozvarem a mákem a určitě se k nim nejednou vrátím. A nyní se pojďme podívat na jejich přípravu.

Postup přípravy

  1. Jediné co v tomto receptu budeme vařit, jsou jáhly, na kterých vlastně vše stojí. Hlavně konečná konzistence. Snažte se odvařit co nejvíce vody z připravovaných jáhel a zároveň je rozvařit. Pokud se stane, že se nezadaří a přeci jen bude konzistence řidší, jde si pomoci vymačkáním přes jemné plátýnko nebo bavlněnou plenu.

    Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti, zalijeme vodou a dáme vařit přibližně na 20-30 minut.

  2. Využijeme čas, který máme, než se nám jáhly uvaří. Do mrazáku vložíme kokosové mléko v plechu na 45 minut.

    V míse najemno nastrouháme přírodního Šmakouna, v nástavci od tyčového mixéru nameleme loupané mandle, které přidáme do mísy. Nyní již jen počkáme, než se nám jáhly uvaří.

    Dále si připravíme mandle na obalování, které opět najemno nameleme a nasucho opražíme na pánvi, dáme do mističky stranou.

  3. Uvařené jáhly přidáme do mísy s namletými mandlemi a Šmakounem, lehce osolíme, přisladíme a přidáme pár kapek citronu. Počítejte s trošku lepivou konzistencí. Namočíme si ruce do vody, vytvarujeme knedlíčky, které obalíme v opražených mandlí. Pokud se vám bude těsto lepit na ruce, přehazujte si je z ruky do ruky, půjde to mnohem lépe a krásně se vám vytvarují.

  4. Nyní již stačí dopřipravit finální zdobení, vyšleháme si kokosové mléko v plechu, vyšlehaný krém dosladíme medem či jiným sladidlem, rozmixujeme si tyčovým mixérem borůvky, které nalijeme na talíř, přidáme hotové knedlíčky, na které dáme opět pyré z borůvek, ozdobíme smetanou a přidáme čerstvé borůvky a plátky mandlí. Já zdobila sáčkem na perníčky od Tescomy, ale klidně můžeme jen lžící.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte