Jáhlové knedlíčky s ovesnými vločkami, jahodovým rozvarem a kešu vanilkovým krémem
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Byla jsem z chuti nadšena a o malém mlsáčkovi ani nemluvím, do toho knedlíčky s ovocem a kešu krémem jen padaly a já měla velkou radost, že si nejen pochutnal, ale že to byla i zdravější verze, která se moc povedla.
- 30m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
130 g |
130 g |
Rozvar | |
500 g |
500 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Krém | |
100 g |
100 g |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 200 ml |
200 ml |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Jáhly propláchneme vodou, můžeme několikrát spařit vroucí vodou, zbaví se tak případné hořkosti, já pouze proplachuji v sítku. Jáhly vložíme do hrnce a zalijeme trojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a necháme 20 minut vařit. Mezitím si kešu ořechy zalijeme rostlinným mlékem a necháme stranou.
-
Pokud máme čerstvé jahody pouze je rozmixujeme a nemusíme sladit, to už je na každém.
-
Kešu ořechy je ideální máčet 8 hodin, aby byl krém co nejvíce hladký, případně jde stejného efektu docílit několikanásobným mixováním s pomocí tyčového mixéru. Jakmile nasají tekutiny změknou, dle chuti přidáme javorový sirup a mletou vanilku či vanilku z vanilkového lusku dle vlastní chuti. Já jsem na 3 porce krému dala 4-5 hrstí kešu ořechů, necelou lžíci javorového sirupu a trošku mleté vanilky. Pokud by byl krém po rozmixování příliš řídký, lze si pomoci kokosovým olejem nebo přidáním kešu ořechů.
-
Uvařené jáhly necháme vychladnout, následně k nim přisypeme ovesné vločky, používám ovesné vločky Kölln, jsou velmi jemné a při kontaktu s tekutinou jsou brzy jak kaše, nemelu je, ale není případně na škodu vločky namlít, pokud mám od jiného výrobce, tak nasekám v sekáčku na prach, přidáme špetku soli, cukru a vypracujeme těsto, nesmí se úplně lepit, tudíž konečné množství použitých vloček bude rovněž závislé na zbylém množství vody, které nám zůstane v jáhlech.
-
Pomocí rukou ukoulíme malé knedlíčky, násdledně je vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou, vaříme přibližně 5 minut, čekáme až vyplavou a ještě krátce povaříme, jeden si vyndáme a pokud je již uvnitř hotový vyndáme je všechny.
-
No a už jen chybí pěkně naservírovat na talíř, nejdřív pěknou porcí přelivu, do toho knedlíčky, polít kešu krémem a ještě trošku rozvaru navrch.
Makronutrienty
76%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 818 kJ | 3 502 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 837 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,5 g
5,89 g |
143 g
25,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,35 SVJ | 14,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,32 g
0,812 g |
22,8 g
3,47 g |
Bílkoviny | 5,18 g | 22,2 g |
Sůl | 0,132 g | 0,566 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů