Výtečná pomazánka.
- 10h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hummus | |
---|---|
200 g |
200 g |
2 stroužky |
2 stroužky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
6 lžic |
6 lžic |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody.
Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 2 hodiny, ale lépe 6-8 hodin doměkka. Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu do druhého dne vychladnout.
-
Vychladlou vařenou cizrnu slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte. Okapanou cizrnu nasypte do kuchyňského robota nebo do mixéru, přidejte olej a prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a další suroviny včetně manga, poté rozmixujte nahrubo.
Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a nechte dál přístroj běžet, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus, tedy asi 2 další minuty.
Ochutnejte, jemně okyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte.
Makronutrienty
48%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 719 kJ | 1 629 kJ |
Kalorická hodnota | 411 kcal | 389 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,9 g
2,84 g |
33,1 g
2,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,49 SVJ | 3,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,8 g
2,37 g |
26,3 g
2,25 g |
Bílkoviny | 9,6 g | 9,09 g |
Sůl | 0,788 g | 0,746 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů