
Výborná pomazánka na kousek pečiva nebo i dip k zelenině.
- 5m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
cizrna, sterilovaná
|
250 g |
tahini, sezamová pasta
|
10 g |
olivový olej
|
20 ml |
římský kmín celý, cumin
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
pepř
|
1 špetka |
česnek stroužky
|
1 stroužek |
voda
Vodu dáváme studenou. Čím studenější tím lepší. Množství záleží na cizrně, raději dejte zpočátku méně. Přidat můžete vždycky.
|
30 ml |
Postup přípravy
-
Cizrnu dám do cedníku a propláchnu od láku. Pak ji dám do mixéru spolu s ostatními surovinami a mixuji dohladka. Hustotu hummusu reguluji přidáním studené vody.
Makronutrienty
55%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 710 kJ | 1 243 kJ |
Kalorická hodnota | 170 kcal | 297 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,6 g
0,289 g |
32,6 g
0,507 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,86 SVJ | 3,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,78 g
1,39 g |
15,4 g
2,43 g |
Bílkoviny | 6,35 g | 11,1 g |
Sůl | 0,745 g | 1,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů