![Hummus](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/7697/CNTNBNZRH5/recipes.view.hero/hummus-g7c07acdbc_1280.jpg)
Nejoblíbenější veganská "pomazánka" k zelenině, na pečivo nebo jen tak samotná :)
- 10m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
150 g |
150 g |
50 ml |
50 ml |
15 g |
15 g |
1 stroužek |
1 stroužek |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
3 lžíce |
3 lžíce |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
220 g |
220 g |
Postup přípravy
-
Cizrnu dejte do vody, přidejte trochu jedlé sody a nechte namočené 12 hodin. Pak ji uvařte. Nebo můžete jako já použít sterilovanou cizrnu (400 g).
Cizrnu dejte do cedníku a proplachujte dokud se nepřestane dělat pěna. Poté dejte do mixéru, přidejte všechny ostatní suroviny a mixujte až vznikne hladká pasta. Pokud by byla moc hustá, přidejte trochu olivového oleje.
Hummus můžete dochutit i jiným kořením, přidat petrželku nebo avokáda.
Makronutrienty
46%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 275 kJ | 1 574 kJ |
Kalorická hodnota | 305 kcal | 376 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25 g
0,654 g |
30,9 g
0,808 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,5 SVJ | 3,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21 g
3,19 g |
26 g
3,95 g |
Bílkoviny | 8,27 g | 10,2 g |
Sůl | 0,281 g | 0,346 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů