Líčka je jedno z nejlepších a nejchutnějších jídel, které znám. Lze připravit na mnoho způsobů, na červeném víně myslím chutnají nejvíce. Příprava není složitá, jen časově delší...
- 2h:15m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
800 g |
800 g |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
400 ml |
400 ml |
400 ml |
400 ml |
1 kus |
1 kus |
10 kuliček |
10 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
2 listy |
2 listy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
pyré | |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
1 oříšek |
1 oříšek |
50 ml |
50 ml |
Postup přípravy
-
Líčka zprudka opražíme ze všech stran na větším množství sádla. Poté maso vyjmeme a na sádlo vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do hněda. Přidáme na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu a všechno koření, restujeme asi 3 minuty.
-
Pak vrátíme maso, podlejeme vínem a vývarem, přiklopíme a dusíme do měkka. ( asi 2 hodiny na mírném stupni plotýnky)
-
Když je maso měkké a skoro se rozpadá, opatrně jej vyndáme. Vyndáme též kuličky koření a bobkové listy a zeleninu rozmixujeme. Přidáme kousek másla pro zjemnění a dochutíme.
-
Mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky a asi 15 minut povaříme v osolené vodě. Poté vodu slejeme a zeleninu rozmixujeme se smetanou a oříškem másla.
Makronutrienty
29%
53%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 371 kJ | 3 018 kJ |
Kalorická hodnota | 88,6 kcal | 721 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,89 g
1,25 g |
39,8 g
10,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,489 SVJ | 3,98 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,09 g
1,37 g |
25,2 g
11,1 g |
Bílkoviny | 8,87 g | 72,2 g |
Sůl | 0,539 g | 4,39 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů