Koláč můžeme podávat teplý nebo studený. Je hodně sytý a pokud ho doplníme zeleninovým salátkem, tak máme skvělý oběd.
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
sýr parmazánového typu
|
100 g |
mandle mleté
|
200 g |
Náplň | |
houby lesní čerstvé, směs
|
300 g |
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
smetana na vaření
|
250 ml |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
250 g |
sýr čedar, cheddar
|
100 g |
cibule
|
130 g |
máslo přepuštěné, ghí
|
20 g |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Z mandlí, parmezánu a vejce rukama vypracujeme těsto.
Formu na koláč vyložíme pečicím papírem a těsto do ní pomocí prstů umačkáme se zvednutými okraji asi 2 cm.
Korpus na několika místech propíchneme vidličkou, aby se během pečení nezvedal.
Pečeme 15 minut na 160 °C.
-
Než se korpus upeče, připravíme si náplň. Nakrájíme si cibuli na kousky a orestujeme na ghí na pánvi. Přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme alespoň 10 minut.
V misce smícháme smetanu, mascarpone a 3 vejce a směs také osolíme a opepříme.
Houby i korpus necháme trochu vychladnout. Potom smícháme houby se směsí v misce a nalijeme na upečený korpus.
-
Pečeme v troubě dalších 25 minut na 180 °C.
Posypeme strouhaným čedarem a pečeme ještě zhruba 10 minut.
Makronutrienty
14%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 056 kJ | 2 083 kJ |
Kalorická hodnota | 252 kcal | 498 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,32 g
2,04 g |
10,5 g
4,03 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,532 SVJ | 1,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,6 g
10,4 g |
42,6 g
20,6 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 20,3 g |
Sůl | 0,69 g | 1,36 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů