
Vegan verze oblíbeného tataráku - zdravá a rychlá pomazánka :)
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
dýně Hokkaido
|
250 g |
mrkev
|
100 g |
brambory vařené ve slupce
|
50 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
tymián sušený
|
1 lžička |
kečup jemný
|
1 lžíce |
worcestrová omáčka
|
1 lžíce |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
kmín drcený
|
0,5 lžičky |
cibule
|
0,5 kusu |
sůl
|
1 špetka |
chilli sušené mleté
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Dužninu i s kůrou nakrájíme na výseče, mrkev na kousky cca 3 cm v malém pekáčku promícháme s olejem a tymiánem. Zeleninu pečeme ve vyhřáté troubě do měkka, cca 15 minut při 200°C. Přesypeme do skleněné misky a necháme vychladnout.
-
Přidáme kousek vařeného bramboru a všechnu zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem nebo rozmačkáme vidličkou. Přidáme kečup, worcester, nasekanou cibuli, dochutíme kmínem, paprikou, solí, pepřem a chilli papričkou či špetkou ostré chilli pasty. Promícháme vidličkou a necháme cca 1 hodinu odležet. Podáváme na topinkách třeba z tmavého chleba s teffem.
Makronutrienty
62%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 337 kJ | 823 kJ |
Kalorická hodnota | 80,6 kcal | 197 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,67 g
3,91 g |
23,6 g
9,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,967 SVJ | 2,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,7 g
0,721 g |
11,5 g
1,76 g |
Bílkoviny | 1,13 g | 2,76 g |
Sůl | 0,564 g | 1,38 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů