
Letos nebudu mít problém s přemnoženými vykoledovanými vejci, takže si klidně můžeme dopřát nějaké to vařené vejce již teď...
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Sekaná | |
---|---|
hovězí přední maso bez kosti
|
350 g |
vepřová plec
|
400 g |
voda
|
200 ml |
strouhanka
|
100 g |
polohrubá mouka
|
2 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
150 ml |
vajíčka
|
1 kus |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
3 kusy |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
kmín mletý
|
1 špetka |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
majoránka sušená drhnutá
|
1 lžička |
vajíčka
|
6 kusů |
slanina anglická
|
200 g |
Postup přípravy
-
Hovězí a vepřové maso s cibulí a česnekem pomeleme na masovém strojku a vhodíme do hnětače, zapneme a přiléváme postupně vodu. Hněteme důkladně, aby se vytvořil vazký prát. V misce smícháme strouhanku s moukou, zalijeme mlékem, dobře promícháme a vlijeme do hnětače. Přidáme vejce, koření, necháme důkladně promíchat.
Pokud budeme dělat klasickou sekanou, můžeme přidat na kostičky pokrájenou uzenou slaninu.
-
Z hotové směsi vytvarujeme jednu nebo dvě šišky. Já chtěla ještě plnit uvařenými vejci, takže jsem směs natřela na potravinovou folii, vyloženou plátky anglické slaniny, pokladla uvařenými vejci a srolovala. Pomocí folie je třeba maso pěkně utáhnout, proti prasknutí jsem se pojistila a celou šišku zabalila do alobalu.
-
Pečeme cca 1 a 1/2 hodinky a poléváme výpekem. Já jsem pekla hodinku v "obleku", pak jsem sekanou vymotala a dopékala půl hodinky už bez alobalu.
Makronutrienty
22%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 736 kJ | 1 747 kJ |
Kalorická hodnota | 176 kcal | 418 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,62 g
0,742 g |
15,7 g
1,76 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,662 SVJ | 1,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,1 g
4,15 g |
26,3 g
9,86 g |
Bílkoviny | 12,5 g | 29,7 g |
Sůl | 0,407 g | 0,967 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů