CITRONOVÝ LOSOS S KOPROVÝM DIPEM

Kitchen Affair

CITRONOVÝ LOSOS S KOPROVÝM DIPEM

Dneska jenom rychle…. Jak už jsem říkala, snažíme se (až na pár vyjímek) v jídelníčku moc neprasit a dodržovat naše předsevzetí o zdravějším jídle. S tím souvisí i to, že se snažím dostat na náš jídelníček alespoň jednou týdně rybu. Mně se to naštěstí díky zdravé jídelně v Chrudimi povede někdy i dvakrát denně. To když obědová ryba vyjde zrovna na čtvrtek. Ve čtvrtek totiž vozí ryby i do našeho Lidlu, takže je máme obvykle večer na talíři.

Losos je podle mě ryba, která nikdy nezklame. A i když zrovna nemám moc fantazie ani chuti experimetovat, stačí hodit filet na pár minut na pánev nebo pod gril a večeře je na světě. Úplně nejradši mám lososa jen se zelenými fazolkami a nějakou dobrou omáčkou. Tentokrát padla volba na kopr. Teď si zpětně říkám, že je to trochu kombinace alá švédská Ikea, ale proč ne. On totiž losos společně s koprem funguje docela dobře. Tak to zkuste…

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou koprového dipu, aby se odležel v lednici než osmažíte lososa. Zakysanou smetanu, majonézu a med dobře promíchejte. Přidejte nasekaný kopr a podle chuti osolte či opepřete a nechte dobře vychladit.

  2. Olivový olej dejte do misky, přimíchejte šťávu z citronu a lžičku nastrouhané kůry. Lehce osolte. Oba filety ve směsi nechte naložené 10 minut. Potom osmažte na rozehřáté pánvi ze strany s kůží. Lososa nemusíte obrace, prosmaží se dostatečně. Pokud vámm kůže na taléri vadí, před aranžováním na talíř ji lehce sloupněte.

  3. Lososa podávejte s koprovým dipem a zelenými fazolkami se slaninou. Pokud míte větší hlad, přidejte ještě pár amerických brambor.

  4. Fazolky a brambory: Zmražené fazolky nejprve nechte rozmrznout, nebo alespoň trochu povolit. Poté je na pečícím papíru pečte posypané slaninou zhruba 25 minut. V polovině pečení trochu osolte a zakápněte olivovým olejem. Stejně tak na plechu upečte i brambory.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte