Dneska jenom rychle…. Jak už jsem říkala, snažíme se (až na pár vyjímek) v jídelníčku moc neprasit a dodržovat naše předsevzetí o zdravějším jídle. S tím souvisí i to, že se snažím dostat na náš jídelníček alespoň jednou týdně rybu. Mně se to naštěstí díky zdravé jídelně v Chrudimi povede někdy i dvakrát denně. To když obědová ryba vyjde zrovna na čtvrtek. Ve čtvrtek totiž vozí ryby i do našeho Lidlu, takže je máme obvykle večer na talíři.
Losos je podle mě ryba, která nikdy nezklame. A i když zrovna nemám moc fantazie ani chuti experimetovat, stačí hodit filet na pár minut na pánev nebo pod gril a večeře je na světě. Úplně nejradši mám lososa jen se zelenými fazolkami a nějakou dobrou omáčkou. Tentokrát padla volba na kopr. Teď si zpětně říkám, že je to trochu kombinace alá švédská Ikea, ale proč ne. On totiž losos společně s koprem funguje docela dobře. Tak to zkuste…
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
losos filet
|
400 g |
citrón
|
1 kus |
olivový olej
|
3 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
zakysaná smetana
|
100 g |
majonéza
|
2 lžíce |
kopr čerstvý, koprová nať
|
20 g |
med včelí
|
1 lžička |
Fazolky | |
---|---|
zelené fazolové lusky mražené
|
250 g |
slanina
|
50 g |
Brambory | |
brambory pozdní
|
500 g |
Postup přípravy
-
Začněte přípravou koprového dipu, aby se odležel v lednici než osmažíte lososa. Zakysanou smetanu, majonézu a med dobře promíchejte. Přidejte nasekaný kopr a podle chuti osolte či opepřete a nechte dobře vychladit.
-
Olivový olej dejte do misky, přimíchejte šťávu z citronu a lžičku nastrouhané kůry. Lehce osolte. Oba filety ve směsi nechte naložené 10 minut. Potom osmažte na rozehřáté pánvi ze strany s kůží. Lososa nemusíte obrace, prosmaží se dostatečně. Pokud vámm kůže na taléri vadí, před aranžováním na talíř ji lehce sloupněte.
-
Lososa podávejte s koprovým dipem a zelenými fazolkami se slaninou. Pokud míte větší hlad, přidejte ještě pár amerických brambor.
-
Fazolky a brambory: Zmražené fazolky nejprve nechte rozmrznout, nebo alespoň trochu povolit. Poté je na pečícím papíru pečte posypané slaninou zhruba 25 minut. V polovině pečení trochu osolte a zakápněte olivovým olejem. Stejně tak na plechu upečte i brambory.
Makronutrienty
34%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 682 kJ | 5 004 kJ |
Kalorická hodnota | 163 kcal | 1 196 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,63 g
0,599 g |
70,6 g
4,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,963 SVJ | 7,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,2 g
2,39 g |
81,9 g
17,6 g |
Bílkoviny | 7,12 g | 52,2 g |
Sůl | 0,145 g | 1,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů