Svým dětem jsem vzornou a pozornou matkou, ale s pravidelnou péčí o ostatní živé tvory v mé domácnosti jsem tak trochu "na štíru". Květiny skomírají buďto mou přehnanou každodenní péčí nebo naopak absolutním nezájmem.
A tak se stalo, že i chlebový kvásek už dávno skonal... budiž mu země lehká. Ale i bez něj se dá upéct chlebíček jedna báseň...
- 3h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
600 g |
chlebová mouka žitná
|
400 g |
sůl
|
2 lžičky |
pivo tmavé, černé pivo
nalijeme do odměrky a necháme chvíli stát
|
700 ml |
ocet kvasný lihový
|
2 lžíce |
droždí kostka
|
30 g |
Paštika | |
játra kuřecí
|
700 g |
máslo čerstvé
|
50 g |
vepřové sádlo
|
50 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
100 g |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
4 kusy |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
máslo čerstvé
rozpuštěné na přelití paštiky
|
20 g |
Postup přípravy
-
Do mísy vsypeme mouky, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něho nadrobíme droždí, zalijeme částí piva (malinko jsem ho přihřála), důkladně rozmícháme, přidáme sůl, ocet a zbytek piva a uhněteme pěkně ručně nebo pomocí robota hladké těsto. Mísu strčíme do igelitu a necháme asi 1 hodinku kynout.
-
Pak vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, rozdělíme na dvě části a zformujeme bochníčky (je na vás, zda budou kulaté nebo šišaté). Uložíme na pečící papír a necháme ještě asi 30 minut kynout.
-
Na dno trouby vložíme pekáček a troubu necháme nahřát na 250 stupňů. Pak přendáme jeden bochníček na plech, ten vložíme do trouby a na dno pekáčku chrstneme půl hrnku vody. Ihned troubu zavřeme, po pěti minutách otevřeme, odvětráme, vyndáme pekáček a chléb pečeme asi 40 minut na 180 stupňů.
-
Upečený přendáme na mřížku vychladnout a do trouby vložíme obdobným způsobem i druhý bochník.
Před a těsně po upečení můžeme chléb potřít vodou, udělá nám lesklou kůrku.
-
Játra očistíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a překrájíme je na menší kusy. Na pánvi necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a játra a vše restujeme, dokud se v játrech nesrazí veškerá krev. Poté necháme zcela vychladnout.
-
Vychladlá játra vsypeme do robota, přidáme sádlo, smetanu, sůl a pepř a mixujeme dohladka. Naplníme do skleniček, zalijeme rozpuštěným máslem a uložíme do ledničky.
Makronutrienty
65%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 896 kJ | 2 497 kJ |
Kalorická hodnota | 214 kcal | 597 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29 g
0,345 g |
80,9 g
0,962 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,9 SVJ | 8,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,62 g
3,32 g |
18,5 g
9,26 g |
Bílkoviny | 9,01 g | 25,1 g |
Sůl | 0,697 g | 1,94 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů