Bezlepkové vafle kynuté přes noc

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Bezlepkové vafle kynuté přes noc

Starší dcera poprvé ochutnala vafle v necelých pěti letech a prohlásila, že tohle jí doteď v životě chybělo. A tak jsme dostali k Vánocům vaflovač a používáme ho docela často.

Postup přípravy

  1. Ve vyšší míse smíchejte mouky s vodou a droždím, vody dejte tolik, aby vzniklo husté tekuté těsto (jako na lívance). Mísu zakryjte a těsto nechejte kynout v pokojové teplotě přibližně 8 až 12 hodin. Poté vmíchejte žloutky, vlažný rozehřátý tuk a případně kokosový cukr nebo panelu. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do vaflového těsta.

  2. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem nebo kokosovým olejem, do vaflovače nalijte naběračku těsta, zaklopte ho a vafle usmažte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem smažte vafle i ze zbylého těsta.

  3. Ještě teplé vafle podávejte dle své chuti s máslem, ořechovým "máslem", javorovým nebo datlovým sirupem, džemem, ovocem, ořechy či třeba čokoládovou omáčkou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte