Starší dcera poprvé ochutnala vafle v necelých pěti letech a prohlásila, že tohle jí doteď v životě chybělo. A tak jsme dostali k Vánocům vaflovač a používáme ho docela často.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
mouka pohanková
|
1 hrnek |
hladká mouka kukuřičná
|
1 hrnek |
voda vlažná
|
2 hrnky |
droždí kostka
|
5 g |
sůl
|
1 špetka |
vepřové sádlo
|
10 g |
máslo čerstvé
|
75 g |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
cukr kokosový
|
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Ve vyšší míse smíchejte mouky s vodou a droždím, vody dejte tolik, aby vzniklo husté tekuté těsto (jako na lívance). Mísu zakryjte a těsto nechejte kynout v pokojové teplotě přibližně 8 až 12 hodin. Poté vmíchejte žloutky, vlažný rozehřátý tuk a případně kokosový cukr nebo panelu. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do vaflového těsta.
-
Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem nebo kokosovým olejem, do vaflovače nalijte naběračku těsta, zaklopte ho a vafle usmažte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem smažte vafle i ze zbylého těsta.
-
Ještě teplé vafle podávejte dle své chuti s máslem, ořechovým "máslem", javorovým nebo datlovým sirupem, džemem, ovocem, ořechy či třeba čokoládovou omáčkou.
Makronutrienty
69%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 814 kJ | 2 146 kJ |
Kalorická hodnota | 195 kcal | 513 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,8 g
4,86 g |
70,6 g
12,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,68 SVJ | 7,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,18 g
4,45 g |
21,6 g
11,7 g |
Bílkoviny | 3,92 g | 10,3 g |
Sůl | 0,173 g | 0,455 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů