O recept byl zájem tak tady je… . Jinak další recepty na zmrzlinky pro děti a trošku opilé i pro dospělé najdete v mojí třetí kuchařce, jó a jsou tam i ty kornoutky … Ale letošním hitem je zmrzlina v oplatce na ležato nebo rovnou v sušence či mandlové makronce….
- 1h
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto na sušenky | |
---|---|
máslo, rostlinná alternativa
Alsan tuku
|
130 g |
cukr třtinový
|
130 g |
vajíčka
nebo vegan varianta - 20 g lněné mouky vyšlehané v 80 ml horké vody v gel, vychladlé
|
1 kus |
jablečné pyré
|
2 lžíce |
bezlepková mouka, libovolná
|
150 g |
kokos sušený, strouhaný
|
20 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
50 g |
mouka cizrnová
|
10 g |
sůl
|
3 g |
soda jedlá
|
7 g |
flapjack čokoláda
|
25 g |
Zmrzlina bez lepku a laktózy | |
maliny
|
250 g |
zakysaná smetana
bez laktózy (Madeta – 2 kelímky)
|
400 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
bez laktózy (Kaufland privátní značka Free from)
|
300 ml |
cukr moučka
|
5 lžic |
limetková šťáva
|
1 lžíce |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Vyšleháme tuk s cukrem, přidáme vejce nebo vegan variantu. Postupně přišleháme jablečné pyré a směs mouk s kakaem, kokosem, solí a sodou. Nakonec vmícháme čoko pecky. Hmotu necháme 5 minut odpočinout a pak pomoučenýma rukama tvoříme stejně velké kuličky, které na plechu mírně zplácneme. Já dám hmotu do zdobícího sáčku s volnou špičkou (jako na indiánky) a tvořím tvar a velikost jako na makronky. Vzniklé špičky na sušence, uhladím prsty.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C cca 10-15 minut na statické teplo. Uvnitř by měla být sušenka ještě měkká. Kontrolujte spodek, neměl by být spálený, pak je sušenka hořká.
Necháme vychladnout na mřížce.
-
Vychladlé sušenky plníme lžící povolenou zmrzlinou, přiklopíme a necháme ještě na mističce krátce zamrazit.
-
Vyšleháme studenou smetanu do polo tuha, přidáme cukr, zakysanou smetanu, vanilku a prošleháme, nakonec zašleháme ovoce s limetovou šťávou. U VEGAN varianty vyškrábneme pouze tuhou část krému z plechovky, vyšleháme jí se ztužovačem do polo tuha, přidáme rostlinné jogurty, prošleháme, poté přidáme ostatní suroviny – ovoce, šťávu z limetky, případně vanilkový extrakt.
-
Hotový krém dáme do zmrzlinovače s vychlazenou nádobou a necháme tvořit cca 20 minut. Pak zmrzlinu přendáme do plastové dózy s víkem a necháme domrazit.
-
Pokud nevlastníte zmrzlinový strojek (my máme starý z nějaké akce z Lidlu). Pak krém dejte do plastové misky rovnou a šup do mrazáku. Každou půlhodinu misku vyndejte a vidličkou celý objem prošlehejte (alespoň 4 x, tedy 2 hodiny), pak nechte domrazit.
-
Do sušenek dáváme cca 1 pol. lžíci povolené zmrzliny.
Makronutrienty
50%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 247 kJ | 6 726 kJ |
Kalorická hodnota | 298 kcal | 1 607 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,4 g
13 g |
137 g
70,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,54 SVJ | 13,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,3 g
8,11 g |
115 g
43,8 g |
Bílkoviny | 3,97 g | 21,4 g |
Sůl | 0,575 g | 3,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů