Lehké letní, sezónní jídlo. Lilek je plněn směsí zeleniny a zapečený s tavenýrem.
- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Lilek | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 stonky |
2 stonky |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
plus uzený tavenýr (není nutný) 180 g |
180 g |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Lilek podélně rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme a část vnitřku si ponecháme a nakrájíme na malé kostičky. Na olej dáme cibulku, vnitřek lilku, na kostičky nakrájenou papriku, rajče, řap. celer, párek a orestujeme. Podlijeme trochou vody, aby se to nepálilo.
-
Před koncem přidáme kečup, na malé kostičky nakrájené uzené fotu, chilli, sůl a vaříme než se nezbavíme vody. Půlky lilku položíme do zapékací misky na alobal, naplníme směsí, posypeme uzeným tavenýrem a dáme do trouby na 220°C přibližně na půl hodiny, dokud na povrchu nezhnědne.
Makronutrienty
35%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 280 kJ | 939 kJ |
Kalorická hodnota | 67 kcal | 224 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,58 g
1,79 g |
15,3 g
5,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,458 SVJ | 1,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,28 g
0,525 g |
11 g
1,76 g |
Bílkoviny | 5,33 g | 17,9 g |
Sůl | 0,987 g | 3,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů