Rychlá klasika. Šťouchaná nebo děrovaná buchta.
- 30m
- 16 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Suroviny (plech 39x27) | |
---|---|
cukr krupice
|
200 g |
máslo čerstvé
|
120 g |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
slunečnicový olej
|
2 lžíce |
mléko
|
150 ml |
polohrubá mouka
|
350 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 sáček |
Poleva | |
máslo čerstvé
|
180 g |
rum (originál tuzemský)
|
4 lžíce |
voda
|
3 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao
|
40 g |
cukr moučka
|
300 g |
Postup přípravy
-
Vejce jsem vyšlehala s cukrem do pěny. Dále jsem přidala máslo, olej, mléko a opět jsem vše vyšlehala. Směs bude vypadat, jako když se zdrcla, ale není se čeho bát. K mouce jsem přidala prášek do pečiva, promíchala a mouku jsem postupně přisypala k máslové směsi. Těsto jsem rozetřela na plech vyložený pečícím papírem.
-
Plech jsem vložila do vyhřáté trouby na 180°C a buchtu jsem pekla 25 minut.
-
Než se buchta upekla, připravila jsem si polevu. Do kastrůlku jsem dala rozpustit máslo. K němu jsem přilila rum a vodu. Jakmile bylo máslo zcela rozpuštěné, přisypala jsem kakao a moučkový cukr. Vše jsem důkladně promíchala. Jakmile se poleva začala vařit, stáhla jsem ji z plotýnky a dala stranou, abych trochu vychladla.
-
Jakmile se upekla buchta, zadním koncem vařečky jsem do ní udělala díry. Na buchtu jsem nalila polevu, rozetřela ji a nechala jsem buchtu vychladnout.
-
Poleva na buchtě krásně zatuhne.
Makronutrienty
68%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 666 kJ | 1 623 kJ |
Kalorická hodnota | 398 kcal | 388 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
51,6 g
31,8 g |
50,3 g
30,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,16 SVJ | 5,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,9 g
10,6 g |
19,3 g
10,3 g |
Bílkoviny | 4,26 g | 4,15 g |
Sůl | 0,439 g | 0,427 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů