Jedná se vlastně o bleskovou variantu klasického tiramisu a oceníte ho zejména, když se vám ohlásí nečekaná návštěva. Hotovo máte během chviličky a návštěva bude paf. Téměř nulová námaha a úspěch zaručen.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Krém | |
---|---|
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
250 g |
vaječný bílek
|
2 kusy |
med včelí
|
2 lžíce |
amaretto, likér s mandlovou příchutí
|
2 lžíce |
piškoty cukrářské, dlouhé
|
40 g |
káva silná, hotový nápoj
|
100 ml |
sůl
|
1 špetka |
Na posypání | |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
- připravte si 4 misky, skleničky, prostě cokoli, v čem chcete dezert servírovat
- uvařte si kávu - tedy kávu do dezertu, ne kávičku pro návštěvu, ještě neee
-
- na dno nalámejte 1-2 cukrářské piškoty - v původním receptu byl jeden kousek, já si myslím, že tak 1,5-2 kousky by to sneslo
- na jeden piškot je počítáno 25 ml, pokud se vám nechce měřit, jde asi o 1,5 lžíce
- nalámané piškoty zalijte kávou a nechte nabobtnat
-
- v misce si z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh
- v míse vyšlehejte macarpone s medem a likérem - pokud nemáte amaretto, můžete použít kávový likér, koňak nebo v nouzi třeba rum - já měla kávový rum
- do směsi postupně přimíchejte sníh
-
- hotový krém rozdělte na piškoty, poprašte kakaem a dejte na 30 minut vychladit
Makronutrienty
40%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 100 kJ | 1 461 kJ |
Kalorická hodnota | 263 kcal | 349 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,6 g
6,42 g |
20,7 g
8,52 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,56 SVJ | 2,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,4 g
13,2 g |
25,8 g
17,5 g |
Bílkoviny | 4,23 g | 5,62 g |
Sůl | 0 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů