Švestkový koláč je prostě skvělý. Nejradši mám ten z hodně zralých švestek, který je díky nim krásně takový mazlavý - vláčný a šťavnatý. Někdy si ho vylepším tvarohem, oslazený natřu na těsto pod švestky, ale nejradši ho máme doma jenom takhle - kynuté těsto, švestky a drobenka.
- 1h:15m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto - plech 20x30 cm | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
250 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
125 ml |
vajíčka
|
1 kus |
olej řepkový
|
6 lžic |
cukr krupice
|
2 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
droždí kostka
|
0,25 kusu |
Navrch | |
švestky
|
500 g |
Drobenka | |
hrubá mouka pšeničná
|
25 g |
cukr moučka
|
25 g |
máslo
|
25 g |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
- přípravu začněte těstem - droždí rozdrobte to mísy, promíchejte se 2 lžičkami cukru a nechte pár minut postát - droždí se vám zatím rozpustí na kašičku a budete tak mít jistotu, že vám těsto vykyne, ikdybyste náhodou použili studené mléko
-
- k drožďové kaši přidejte ostatní suroviny a vypracujte vařečkou těsto - bude podobné spíš hustšímu litému těstu než klasickému kynutému
-
- hotové těsto pomocí lžíce namočené ve studené vodě rozetřete na pečící papír - nebo si plech vymažte máslem
- připravený plát na plechu zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat
-
- zatím si připravte drobenku - v míse prsty propracujete všechny suroviny
- švestky opláchněte, osušte, rozpulte a vypeckujte - můžete použít klidně i mražené
-
- troubu rozehřejte na 180 stupňů
- rozpůlené švestky naskládejte hustě vedle sebe na odpočinuté těsto, pokud budou kyselejší, můžete je ještě na povrchu posypat krystalovým cukrem
- zasypejte drobenkou a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut
Makronutrienty
62%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 047 kJ | 1 432 kJ |
Kalorická hodnota | 250 kcal | 342 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,4 g
9,76 g |
40,3 g
13,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,94 SVJ | 4,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,6 g
1,9 g |
18,7 g
2,6 g |
Bílkoviny | 4,55 g | 6,22 g |
Sůl | 0,129 g | 0,176 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů