Dlouho jsme hledali dobrou variantu těstovin v low carb - keto verzi. A našli. Máme pro Vás recept na nízkosacharidové, lc špenátové těstoviny. Na jaře můžete špenát nahradit klidně čerstvými kopřivami. Těstoviny můžete použít jako přílohu k masu, různým omáčkám nebo do polévky. Vytvořit z nich můžete i slanou roládu. Lze je použít prostě všude tam, kde by jste jinak použili klasické těstoviny. Pokud neholdujete nízkosacharidovému stravování, vyzkoušejte je jako zdravější verzi klasických těstovin.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vejce slepičí střední, m
|
4 kusy |
špenát, čerstvé listy
mladé kopřivy
|
50 g |
sýr gouda
|
30 g |
mozzarella
|
120 g |
lněné semínko
rozmixovat najemno
|
25 g |
sůl
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejprve si spařte špenát ve vařící vodě a nechte jej v horké vodě dokud nezavadne. Pak jej sceďte a nechte vychladnout.
-
Poté vymačkejte rukou přebytečnou tekutinu ze špenátu, dejte do mísy, přidejte vejce, mozzarellu a goudu. Vše rozmixujte. Nakonec přidejte rozmixované lněné semínko.
-
Vzniklé těsto nalijte na 2 menší plechy vyložené pečícím papírem. Těsto rozetřete stěrkou po plechu do tenké placky. Pečte při teplotě 170C cca 12min. Dobu pečení přizpůsobte výkonu Vaší trouby. Těstoviny vyndejte z trouby a lehce odstraňte pečící papír.
-
Placky by po upečení neměly být příliš vysušené, nesmí se však lepit, aby jste je mohli až trochu zchladnou zatočit a nakrájet na úzké nudle či jiné tvary.
Makronutrienty
10%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 860 kJ | 1 917 kJ |
Kalorická hodnota | 205 kcal | 458 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,31 g
0,746 g |
7,38 g
1,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,331 SVJ | 0,738 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,7 g
6,52 g |
32,7 g
14,5 g |
Bílkoviny | 15,4 g | 34,4 g |
Sůl | 0,777 g | 1,73 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů