Špaldové tortilly s kuřecím masem a zeleninou s dresinkem ze zakysané smetany a Ghíčkem
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová
|
150 g |
hladká mouka špaldová celozrnná
|
100 g |
voda horká
|
140 ml |
máslo přepuštěné, ghí
|
50 g |
sůl himálajská jemná
|
1 lžička |
Náplň 1 | |
kuřecí prsa
|
2 kusy |
olivový olej
|
1 lžíce |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
kořenicí směs grilovací koření
|
1 lžička |
sůl himálajská jemná
|
1 lžička |
Náplň 2 | |
rukola
|
1 hrst |
rajčata cherry
|
10 kusů |
cibule
|
0,5 kusu |
olivový olej
|
1 lžíce |
sůl himálajská jemná
|
1 lžička |
ledový salát
|
4 listy |
Dresink | |
zakysaná smetana
|
100 g |
sůl himálajská jemná
|
0,5 lžičky |
pepř bílý mletý
|
1 špetka |
limetková šťáva
|
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Masová náplň – maso omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, koření, orestujeme, přiklopíme, aby se směs nevysušila.
-
Připravíme si zeleninovou náplň. Pokrájíme rajčata, cibulku, přidáme rukolu, pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme. Opláchneme si hlávkový salát a necháme si jej mimo.
-
Připravíme si dresink – zakysaná smetana, sůl, pepř, šťáva z limetky, já dala asi tak 1/2 polévkové lžíce, záleží na každém dle vlastní chuti.
-
Tortilly:
Prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny, prohněteme, vyválíme a opečeme na sucho z obou stran.
-
Teplou tortillu si potřeme dresinkem, přidáme list hlávkového salátu, přidáme masovou směs, zeleninovou náplň a případně opět dresink, zabalíme.
Makronutrienty
42%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 745 kJ | 2 622 kJ |
Kalorická hodnota | 178 kcal | 627 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,6 g
0,592 g |
51,5 g
2,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,46 SVJ | 5,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,94 g
3,51 g |
31,5 g
12,4 g |
Bílkoviny | 11 g | 38,6 g |
Sůl | 1,62 g | 5,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů